Izvor: Vesti.rs, 02.Dec.2011, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije Zavarovalnice Triglav, od 5. decembra, na listi primarnog tržišta

Ljubljana, 2. decembar 2011 - Zavarovalnica Triglav na listi primarnog tržišta Ljubljanske berze od 5. decembra 2011 - Prilika za povećanje likvidnosti akcija - Javni tender za korporativni društveno - odgovorni projekat “Sigurni u igri, povezani sa prirodom”.

Dana 2. decembra 2011. godine, Zavarovalnica Triglav je, zajedno sa rukovodstvom Ljubljanske berze, predstavila poslovanje i planove Zavarovalnice Triglav, kao i značaj ulaska na listu primarnog tržišta. Na događaju je Andrej Šketa, predsednik Upravnog odbora Ljubljanske berze upoznao Matjaža Rakoveca, predsednika Upravnog odbora Zavarovalnice Triglav, sa Listingom na primarnom tržištu, koji predstavlja obavezu Zavarovalnice Triglav po pitanju transparentne korporativne komunikacije i upravljanja po najvišim standardima na međunarodno uporedivim nivoima.

Akcije Zavarovalnice Triglav su, 9. septembra 2008.godine, uvrštene na listu Ljubljanske berze. Sa tržišnom kapitalizacijom od 276,2 miliona evra, Zavarovalnica Triglav je trenutno peta po veličini među kotiranim kompanijama. Sa mesečnim obimom trgovine od 1,2 miliona evra, zauzima sedmo mesto među najtrgovanijim akcijama na Ljubljanskoj berzi. Sa svojim stupanjem na primarno tržište, što je najkvalitetniji segment na Ljubljanskoj berzi, Zavarovalnica Triglav je pristupila najbolje kotiranim javnim kompanijama u Sloveniji. Ove kompanije ispunjavaju postavljene kvantitativne i kvalitativne kriterijume, kao što su objavljivanje kvartalnih privremenih izveštaja u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (MSFI) u roku od dva meseca od kraja izveštajnog perioda i obezbeđivanje simultanog javnog informisanja na slovenačkom i engleskom jeziku.

Zavarovalnica Triglav zajedno sa Triglav Grupom predstavlja jednu od vodećih osiguravajuće-finansijskih grupacija u jugoistočnoj Evropi. "Kotacija na primarno tržište je važan korak za Zavarovalnicu Triglav u ostvarivanju svoje strategije zacrtane do 2015. godine jer omogućava ulazak kompanije na eminentno tržište, namenjeno za velike i afirmisane kompanije, poznate po visokom nivou svoje transparentnosti. To je prilika za našu još prisniju saradnju sa investitorima, za dalje povećanje transparentnosti našeg poslovanja i podizanje likvidnosti naših akcija ", rekao je Matjaž Rakovec, predsednik Upravnog odbora Zavarovalnice Triglav.

Andrej Šketa, predsednik Upravnog odbora Ljubljanske berze, je naglasio: "U teškim vremenima, posvećenost transparentnom poslovanju predstavlja izuzetno važan elemenat poverenja investitora na svim tržištima kapitala. Svi investitori, i mali i institucionalni, se fokusiraju na usklađenost, stabilnost i transparentnost - kako u Sloveniji tako i u inostranstvu. Primarno tržište je postalo istaknuti predstavnik sektora osiguranja i samim tim postalo reprezentativniji odraz celokupne slovenačke privrede ".

Trgovanje akcijama Zavarovalnice Triglav sa berzanskim simbolom ZVTG, počeće premijerno 5. decembra 2011.godine na tržištu Ljubljanske berze. U prvih devet meseci 2011.godine, Zavarovalnica Triglav je generisala 35 miliona evra neto profita, što predstavlja povećanje od 9,6% u odnosu na isti period prošle godine. Kombinovani racio je dostigao 83,3% što je za 6,8 procentnih poena više nego u prvih devet meseci prethodne godine. Kombinovani racio ispod 100% znači da je Zavarovalnica Triglav postigla profitabilnost od svoje osnovne delatnosti, i dostigla cilj koji je kompanija postavila u svojoj strategiji. Pored toga, kompanija je ostvarila svoj cilj da održi svoj dugoročni rejting "A" i rejting finansijske snage koji je Triglav Grupi potvrđen od strane Standard and Poor’s Rating Services, 21. novembra 2011.godine.

Danas je, Zavarovalnica Triglav, takođe, najavila pokretanje projekta Deca Triglava, Sigurna u igri - Povezana sa prirodom, kroz koji će pomoći slovenačkim opštinama i lokalnoj zajednici u renoviranju do pet dečijih igrališta u periodu do 30. juna 2012. Opštine i mesne zajednice su pozvane da učestvuju na javnom tenderu putem sajta Triglav Grupe - www.triglav.eu sa rokom do 15. februara. Renoviranje igrališta, obezbeđujući sigurniju i srećniju budućnost za svu decu, jeste projekat kojim će Zavarovalnica Triglav pozvati sve svoje klijente, zaposlene i druge zainteresovane da učestvuju. Na ovaj način, Triglav Grupa jača svoju korporativnu društvenu odgovornost kao jednu od njenih osnovnih vrednosti.






Povezane vesti

Akcije Triglava na prajm marketu

Izvor: B92, 02.Dec.2011

Ljubljana -- Slovenačka kompanija Zavarovalnica Triglav saopštila je da će se njene akcije od 5. decembra naći na listi primarnog tržišta Ljubljanske berze...U prvih devet meseci 2011. godine, Zavarovalnica Triglav je generisala 35 miliona evra neto profita, što predstavlja povećanje od 9,6 odsto...

Nastavak na B92...