ALIMS: Lekovi za decu bezbedni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2015, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALIMS: Lekovi za decu bezbedni

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je danas da su svi lekovi, uključujući i dečije, čiji je promet u Srbiji dozvolila ta ustanova, efikasni i bezbedni za primenu kako u pogledu aktivne supstance, tako i u odnosu na pomoćne supstance.

Reagujući na navode prema kojima pomoćne supstance mogu izazvati teže poremećaje i stanja, ALIMS je saopštio da je reč o "dezinformacijama" i kao i da se svaki lek "mora strogo primenjivati skladu sa odobrenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << informacijama o leku, odnosno na predviđen način i u pravu svrhu".

"Sve relevantne informacije o tome se navode u Sažetku karakteristika leka i u Uputstvu za lek. Oba ova dokumenta su za svaki lek dostupna na sajtu Agencije u okviru opcije pretraživanje, a Uputstvo za lek se obavezno nalazi i u svakoj kutiji leka i napisano je jasnim i razumljivim jezikom. Navedene informacije ažuriraju se redovno i blagovremeno u odnosu na najnovija naučna saznanja i važeće stručne smernice u oblasti lekova", piše u saopštenju.

ALIMS je naveo da "dodatno" štiti pacijente u Srbiji time što odobrava sastav leka pri izdavanju i obnovi dozvole za lek, kao i kontrolisanjem kvaliteta svake uvezene serije leka i sistematskom kontrolom lekova u prometu.

Ta Agencija je ocenila da "nije tačno" da se neki lekovi razlikuju po sastavu na srpskom i drugim evropskim tržištima.

"Logično je i obavezno da se korisnik leka, ili roditelj ili staratelj koji daje lek detetu, upozna sa načinom primene i doziranjem leka, a u okviru Uputstva za lek se nalaze i podaci o indikacijama, kontraindikacijama, kao i upozorenja, na primer ona koja se odnose na određene sastojke leka i rizik prilikom njihove primene. Na to korisnika upozorava i tekst na pakovanju leka koji ga upućuje da pročita uputstvo, dok su i u samom uputstvu pojedini delovi posebno istaknuti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se pomoćne supstance koje se mogu naći u sastavu leka, navode u Pravilniku o sadržaju i načinu obeležavanja spoljnjeg i unutrašnjeg pakovanja leka, dodatnom obeležavanju, kao i sadržaju uputstva za lek ("Službeni glasnik RS" br. 41/2011 od 10.06.2011. godine).

"Osim spiska odobrenih pomoćnih supstanci tu se navodi i koji je odobreni prag tolerancije za pojedinačnu pomoćnu supstancu vezano za način primene leka kao i obavezni podaci koji se moraju staviti u uputstvo za lek. Po ovom pitanju, pratimo trenutno važeće EU smernice koje precizno definišu koje se pomoćne supstance smeju koristiti u lekovima, u kojim dozama i kod koje populacije, i kako ne postoji rizik niti opasnost prilikom njihove primene ni kod odraslih ni kod dece, naravno, ako se lek primenjuje u okviru indikacija i na pravilan način", saopštio je ALIMS.

Agencija je pozvala pacijente da svaku sumnju na neželjenu reakciju leka prijave zdravstvenom radniku ili Nacionalnom centru za farmakovigilancu ALIMS, na načine navedene na stranici Farmakovigilanca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Agencija: Lekovi za decu bezbedni

Izvor: B92, 08.Maj.2015

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da su svi lekovi, uključujući i dečije, efikasni i bezbedni za primenu...Reagujući na navode prema kojima pomoćne supstance mogu izazvati teže poremećaje i stanja, ALIMS je saopštio da je reč o "dezinformacijama" i kao i da se svaki...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.