A bila je najteža u Evropi: Neimari ukrotili Grdeličku klisuru

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A bila je najteža u Evropi: Neimari ukrotili Grdeličku klisuru

Svaki deo trase budućeg auto-puta kroz Grdeličku klisuru gotovo da je u potpunosti dobio konture nove, moderne saobraćajnice.

Obimni građevinski radovi na svakoj krivini približavaju se kraju, a vredni neimari uspeli su da ukrote ćudljivu trasu ovog dela Koridora 10. Novi auto-put, okružen brdima, prolazi dolinom Južne Morave kao kroz iglene uši.

Na malom prostoru projektanti i izvođači radova uspeli su da smeste, pored magistralnog puta, međunarodne pruge, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dalekovoda i reke, modernu saobraćajnicu koja će omogućiti brži i, što je još važnije, bezbedniji saobraćaj, pišu Večernje novosti.

Od oko 26 kilometara deonice Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, pod asfaltom je 23,5 kilometara, pa su očekivanja da će svi građevinski radovi biti gotovi do kraja godine. Radnici angažovani na izgradnji tunela Predejane i na dve potceline koje se nalaze neposredno ispred i iza tunela Manajle su već završili svoj deo posla, a procenat svih izvedenih građevinskih radova kroz celu Grdeličku klisuru dostigao je 96 odsto. Završena je i petlja u Vladičinom Hanu, dok se radovi na petlji kod Predejana privode kraju. Na ulazu u Grdeličku klisuru, pored sanacije posledica rušenja dela zaštitne kosine, intenzivno se radi na regulaciji reka i izvode različite vrste betonskih radova. Postavljaju se i ivičnjaci, rigole, a u toku su i asfalterski radovi.

"U tunelu Manajle, u levoj cevi, završavamo farbanje tunela i uskoro počinju radovi na završnom, odnosno habajućem sloju asfalta čime će svi građevinski radovi u ovoj cevi biti završeni. U desnoj cevi radimo nasip, bočne drenaže, podužni sabirni kolektor i kabl-kanale, dok se na južnom portalu vrši ozelenjavanje kosina", nabraja preostale radove Leonid Vuković, šef projekta "Jug" u "Koridorima Srbije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.