Izvor: RTS, 17.Jul.2023, 16:22

Како је Сабор трубача у Гучи - од такмичења 4 оркестра у порти цркве, прерастао у светску манифестацију?

Драгачево је светску славу доживело захваљујући фестивалу посвећеном трубаштву. Сабор трубача у Гучи није само такмичење најбољих свирача на лименом инструменту. То је манифестација која негује традицију, наше обичаје и више од 6 деценија сваког лета у Гучу привлачи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бројне госте.
Прича о Гучи и труби почиње овде на уласку у познату драгачевску варошицу, где је споменик Десимиру Перишићу из Горачића победнику првог драгачевског Сабора трубача одржаног давне 1961. године.

Први Сабор окупио је свега 4 оркестра у порти гучке цркве. Историјат сада већ чувеног фестивала чува Музеј трубе.
"Прича о Гучи као свака лепота, не мирује, воли да оде у свет, да се врати и наравно никада се не враћа сама. Врло је занимљива повуче јако пуно њих", наводи Зоран Пантелић, директор Културног центра у Гучи.
Овде су и сва 54 носиоца мајсторског писма, виртуоза на лименом инструменту. Многи трубачи славу су стекли управо на Сабору. Међу најмлађим добитницима бројних највиших признања за музицирање је Дејан Лазаревић. У Гучи увек воли да наступа.
"Без обзира што се ја не такмичим већ 12 година, увек је посебан осећај доћи. Увек је посебан осећај свирати ту, тој публици која даје невероватну енергију. Јер колико год да неко добро свира не може свирати добро онолико колико свира добро када му публика да тај ветар у леђа", истиче Дејан Лазаревић, мајстор трубе из Пожеге.
Божидар Луковић ветеран је на сабору. 45 година се такмичио са оркестром. Сада знања преноси унуку Василију. Први бас на коме је почео да свира као и трубу коју је деда Љубомир донео са Солунског фронта чува у породичном дому у Котражи. Труба каже најбоље звучи баш у Гучи.
"Гуча је тако окружена са брдима и ту су, такав амбијент, труба не може нигде да буде акустика та само у Гучи може", каже Божидар Луковић, мајстор трубе из Гуче.
"Сабор трубача не представља само труба већ се ту приказује и читава наша традиција од хране преко певачких група, преко драгачевске свадбе која је изузетно занимљива манифестација, коју прате многи странци, посебно који дођу и одушеве се овом манифестацијом, затим здравичари", сматра Ивана Ћирјаковић, етнолог Народног музеја у Чачку.
Драгачевци познати по гостопримству радо дочекују сабораше, којих је кроз Гучу протеклих деценија прошло на милионе.
Миливоје Доловић, председник општине Лучани наглашава: "Сабор је и ова кошуља коју носим, сабор је и уживање, сабор је и свадбарски купус и печење. Значи једноставно када дође странац код нас и наравно наши гости драги из Србије да дођу да ових пар дана овде проведу незаборавно, да једноставно пожеле поново да се врате наредне године".
Припреме за предстојећи, 62. Сабор трубача, су у току. Смештај у Гучи већ је резервисан, а да укрсте трубе припремају се и подмлађени оркестри. На репертоару је обавезна и саборска химна.
За крај - оркестар Уроша и Огњена Васиљевића из Пожеге свира „Са Овчара и Каблара“.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.