Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 06:04

Поточари – 28 година од злочина у Сребреници

Комеморацијом настрадалим Бошњацима, у Меморијалном центру у Поточарима биће обележена 28. годишњица злочина у Сребреници. Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархељи поручили су да ЕУ дели >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тугу и бол породица и пријатеља жртава и преживелих у Сребреници.
У Меморијалном центру Сребреница–Поточари до сада je сахрањена 6.721  жртвa.

Традиционални "Марш мира", којим се одаје почаст сребреничким жртвама, одржава се и ове године.
Хашки трибунал за ратне злочине у бившој СФРЈ и судови у БиХ, Србији и Хрватској до сада су осудили 47 особа на више од 700 година затвора за, према формулацији Хашког трибунала, "геноцид, злочине против човечности и друге злочине почињене у Сребреници у јулу 1995. године".
Ратко Младић је пред међународним кривичним судом у Хагу правоснажно осуђен на казну доживотног затвора, као и некадашњи председник Републике Српске Радован Караџић.
Европски парламент је 2009. године донео Резолуцију о Сребреници, којом је позвао државе чланице ЕУ и земље Западног Балкана да обележавају 11. јул као дан сећања на злочин у Сребреници.
Борељ и Вархељи: Делимо тугу породица жртава и преживелих у Сребреници Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархељи поручили су поводом 28. годишњице злочина у Сребреници да ЕУ дели тугу и бол породица и пријатеља жртава и преживелих у Сребреници. 
Они су у заједничком саопштењу објављеном на сајту ЕУ истакли да помирење може да се гради само на истини, миру и правди.
"Не може да постоји толеранција за порицање геноцида, историјски ревизионизам и величање ратних злочина", наводи се у саопштењу и оцењује да је пре 28 година "написана једна од најмрачнијих страница европске историје".
Двојица званичника су истакла да сви цивилни и политички лидери у Босни и Херцеговини имају одговорност да заједно раде на изградњи боље будућности утемељене на дијалогу и међусобном разумевању, "како би ојачали и бранили мир и људско достојанство на добробит свих генерација".
Нагласили су да Европа памти своју одговорност и неуспех да заштити, али је навео да ће данас, "док рат поново бесни на европском континенту", учинити више како би одбранила мир и заштитила живот.
"Европска унија поново истиче своју посвећеност суверености, независности и територијалној целовитости Босне и Херцеговине. Као земље кандидата, будућност БиХ лежи у Европској унији", истиче се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.