Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 07:34

Украјина: Руски напад дроновима на Кијев после 12 дана; Нуклеарна електрана Запорожје и даље угрожена

Рат у Украјини – 493. дан. Руске снаге напале су током ноћи Кијев дроновима после 12 дана, саопштио је званичник украјинске војске. Велика офанзива наставља се на јужним и северним крајевима Бахмута, али нема градскиих борби, објавиле су украјинске снаге. Руска страна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << саопштава да је у украјинском гранатирању Токмака погинуо један цивил, док је петоро деце рањено.
Амерички генерал и председавајући Здруженог начелника штабова Марк Мили рекао је да ће украјинска контраофанзива бити веома тешка и да ће за постизање успеха требати много времена.

"Биће то веома дуго, и биће веома, веома крваво. И нико не треба да има илузије о било чему од тога“, рекао је генерал Мили.
Један 51-годишњи мушкарац погинуо је у гранатирању у селу близу линије фронта у југоисточном региону Запорожја, саопштили су локални званичници. Двоје деце је такође повређено у руском гранатирању стамбеног насеља у граду Херсону на југу Украјине.
Руска страна саопштава да је у украјинском гранатирању Токмака погинуо један цивил док је петоро деце рањено.
Председник Украјине Володимир Зеленски је рекао да постоји "озбиљна претња" нуклеарној електрани Запорожја и да је Русија "технички спремна" да изазове локализовану експлозију у том постројењу.
Прошлонедељна побуна Вагнер групе служи као "живо подсећање на корозивни ефекат Путиновог рата на његово сопствено друштво и његов режим", рекао је директор ЦИА Вилијам Бернс који је недавно боравио у тајној посети Кијеву.
Шпански премијер Педро Санчез обратио се украјинском парламенту након што је његова земља преузела председавање Европском унијом. Он је рекао да ће Украјина добити рат против Русије и да ће јој, временом, бити одобрен приступ блоку.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.