Izvor: RTS, 06.Dec.2023, 06:57

Рачуни за воду као да се пунио базен - математика је немилосрдна чак и када цури само из једног водокотлића

У једној згради рачуни за воду су толики да би, како кажу станари, математика показала да су последњих шест месеци пунили олимпијске базене. У Водоводу тврде да је довољно да у згради са много станара буде квар у два или три стана, па да потрошња буде толика. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Не олимпијски базен, него аква-парк, могао би да се напуни водом коју, како стоји у рачунима, троше станари Томазеове 40. Први пут су већу потрошњу приметили на рачунима у октобру, када је ставка за воду некима била и до пет пута већа од уобичајене.

"Наравно, то се проширило брзо по згради. Разговарао сам са осталим комшијама и добио сам информацију да су људи добијали далеко веће рачуне, и до 50.000 динара. Након тога смо контактирали управника, где смо добили информацију да је вероватно дошло до неке хаварије. Контактирали смо Водовод и Инфостан, где смо добили исту информацију да је могуће да је дошло до хаварије која је направила проблем са рачунима", каже станар Петар Јанић.
Станари тврде да су екипе Београдског водовода утврдиле да је водомер исправан. Поред тога, само је још једна конкретна информација стигла у виду обавештења за станаре.
"У претходних шест месеци, како смо добили од Водовода информацију, потрошено је близу 10.000 кубика воде. Да то мало пластично представим, то су отприлике три олимпијска базена 50 пута 20 и просечне дубине три метра", истиче Јанић.
Оцена стручњака је да је потрошња на овој адреси енормна и да то може бити само из два разлога.
"Дошли смо до закључка да је проблем могућ на две ствари. Једна је цурење великог броја неисправних инсталација у згради. То траје шест месеци и један део воде је сигурно отишао на ту страну. Друга ствар је, како смо сазнали, котларница која се налази у згради. Станари нису у могућности да уђу у њу и претпоставља се да је био неки квар за који они не знају, да су то топлане отклониле. То би могло бити на основу информација које смо добили, а за неку озбиљнију анализу би требало да се посвети више времена за обилазак свих станова и котларнице, да видимо да ли има неких губитака", каже водоинсталатер Горан Недић.
Савет станарима: Барем једном месечно очитајте потрошњу Добро би било, ако је проблем био у котларници и ако је решен. Ипак, могуће је и да постоји проблем са цурењем у више станова. Када је случај такав, математика постаје немилосрдна, чак и када вода цури само из једног водокотлића.
"Један водокотлић садржи девет литара воде и он се пуни за отприлике 20 секунди. Ако то помножите са три до једног минута, добијете 27 литара само за један минут. Онда када то помножите са једним сатом и тако даље, добијете око 7.000 кубика потрошње воде за шест месеци ако би само једно казанче цурело пуним профилом", објашњава водоинсталатер Недић.
Надлежни саветују станарима да барем једном месечно очитају потрошњу воде и пошаљу информацију Београдском водоводу. Ту макар нема тешке математике, само мало физике.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.