Изнајмљивање смештаја – бизнис који расте

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Nov.2023, 09:22

Изнајмљивање смештаја – бизнис који расте

Тржиште краткорочног изнајмљивања смештаја брзо се повећало последњих година, пре свега захваљујући онлајн платформама као што су „Ер Би-Ен-Би”, „Букинг”, „Екпедија” и „Трип адвајзер”. Фото: Unsplash/fromitaly Ова врста смештаја чини око једну четвртину укупног туристичког смештаја >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у ЕУ, за који се очекује да ће и даље расти. Преговарачи Европског парламента и Савета су прошле недеље постигли привремени договор о нацрту уредбе о прикупљању и размени података за услуге краткорочног и дугорочног смештаја.
Како је наведено, овај пропис има за циљ да се повећа транспарентност у овом сектору, са јасним правилима за власнике смештаја, као и платформе о прикупљању и даљем дељењу података. Један од разлога за доношење ове уредбе јесте и утицај краткорочног смештаја на локалне заједнице, а намера је да се правила прилагоде најмањим играчима на тржишту.
„Уредба о краткорочним закупима се сматра кључним резултатом за одрживи и паметни туризам. Нови прописи ће такође обезбедити прикупљање података који ће се уносити у европски регистар”, наведено је у саопштењу које стиже из Брисела.
Комесар за јединствено тржиште Тијери Бретон је рекао да је краткорочно изнајмљивање важан део туристичког екосистема, али да не би требало да иде на штету локалних заједница.
„Ова уредба ће се надовезати на Закон о дигиталним услугама и требало би да обезбеди и то да платформе за изнајмљивање смештаја преузму већи део одговорности, да деле податке и помажу у борби против нелојалне конкуренције”, рекао је он. Привремени споразум постигнут са Европским парламентом сада треба да потврде и формално усвоје обе институције. Сајт за резервацију смештаја „Букинг” месецима не исплаћује новац многим хотелима и другим партнерима широм света, наводно због техничких проблема. Међутим, Србија има друге тешкоће са овом онлајн платформом.
То је сајт на коме је оглашено небројено нерегистрованих објеката који се баве изнајмљивањем смештаја у Србији. Представници ресорног Министарства туризма су овој компанији предложили нека решења, али и даље нема договора.
Србија је дала предлог да се убудуће на „Букингу” оглашавају само објекти који би приликом регистрације овој компанији морали да приложе јединствени идентификациони број који добијају од Централног информационог система е-туриста. Практично би тиме били регистровани, међутим, из ове компаније су за сада рекли да им је то неприхватљиво.
Не постоји начин да се контролише пословање „Букинга” у Србији с обзиром на то да и даље немају представништво у нашој земљи. Држава покушава да нађе начин да спречи овакав рад, а пре свега да, што је главни циљ, све објекте који се баве угоститељством и издавањем смештаја уведе у легалне токове. Можда ће им нови прописи помоћи у томе.
Rijad domaćin Ekspo 2030.

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Изнајмљивање смештаја – бизнис који расте се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.