Izvor: RTS, 04.Avg.2023, 05:54

Москва: Напади на руску базу у Црном мору и изнад Крима; Зеленски: Украјинске снаге доминирају

Рат у Украјини – 527. дан. Министарство одбране Русије саопштава да су одбијени напади украјинских снага на руску базу у Црном мору и изнад Крима. Са друге стране, председник Украјине Володимир Зеленски тврди да су борбе на фронту тешке, али да украјинске снаге "доминирају". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
На првим линијама фронта у Украјини нема значајнијег напредовања. Руски војници укопани су у минираним подручјима, што украјинским снагама отежава кретање према истоку и југу.

У Кијеву кажу да за контраофанзиву нема рокова ни распореда, док британско Министарство одбране оцењује да су биљке које су израсле на бојном пољу вероватно један од фактора који доприноси спором напретку контраофанзиве.
Последњих дана се сукоб Русије и Украјине претворио у рат дроновима. Украјинци су у четвртак ујутру одбили масовни руски напад беспилотним летелицама на Кијев, док је руско Министарство одбране саопштило да је уништено шест дронова изнад Калушке области.
Председник Украјине Володимир Зеленски осуђује Русију због напада на цивлне објекте, луке и складишта жита у црноморским градовима и поручује да Москва жели глобалну катастрофу и колапс тржишта хране.
Руси пак оптужују Кијев да покушава беспилотним летелицама да изврши терористичке нападе на руске градове и регионе.
Подршка украјинским оружаним снагама и супротстављање Русији кошта Украјину око 54 милијарде долара годишње, изјавио је украјински премијер Денис Шмигал и признао да држава тренутно опстаје захваљујући финансијској подршци партнера, као и грантовима и кредитима.
Русија ће бити спремна да се врати Споразуму о извозу житарица Црним морем ако се реше проблеми са извозом њених производа и ђубрива, рекао је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.