Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 15:51

Дачић: Приштина искористила самит у Подгорици искључиво да говори против Србије

Министар спољних послова Ивица Дачић, који је у Подгорици учествовао на Самиту процеса сарадње у Југоисточној Европи, изјавио је да је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи током састанка све време говорила против Србије и српског народа. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ивица Дачић је истакао да је у Подгорицу дошао у име председника Србије Александра Вучића. О декларацији која је на самиту усвојена, каже министар, није се превише разговарало, али су шефови делегација имали прилику да кажу шта сматрају највећим проблемима региона.

"Ја сам ову прилику искористио да још једном подсетим на све оно што Приштина ради. Да подсетим да смо пре десет година потписали Бриселски споразум, где је дефинисано оснивање ЗСО, да до тога није дошло. Рекао сам и да имамо ескалацију проблема и да је дошло до ескалације на самом северу Косова", навео је Дачић.
Шеф српске дипломатије је подсетио на хапшење Срба на северу КиМ, рањавања, блокаду робе српског порекла и на крају се осврнуо на постављање албанских градоначелника у средине где живе искључиво Срби.
Дачић наглашава да сада више нико не говори о формирању ЗСО. "Данашње изјаве Вјосе Османи се разликују од оцена свих међународних фактора о позицији Приштине. Вашингтон, Брисел и многи међународни центри критикују Приштину и траже да повуче одређене потезе ради деескалације проблема", казао је Дачић.
"Све време је говорила искључиво против Србије, против нашег народа, говорећи лажи и искривљене ствари везане за ствари које смо већ договорили у преговарачком процесу у протеклих десетак година. Сами себи постављате питање ‘да ли сви заиста желе сарадњу или не’?”, рекао је Дачић.
Министар је истакао да се од Приштине очекује да повуче полицију и нелегитимне градоначелнике како би се дијалог наставио.
"Приштина сада напада и европске и америчке преговараче да иду наруку Србији. У Подгорици сам поновио: наше опредељење је мирно решење, наставак дијалога, чланство у ЕУ, али и веома истрајна заштита територијалног интегритета и суверенитета, а самим тим и протекција нашег народа на КиМ", рекао је Дачић.
На изјаве Вјосе Османи, како наводи, нико од присутних у Вили "Горица" није реаговао. "Куртијеве, Гервалине и изјаве Вјосе Османи остају без било какве реакције, чак наилазе на негодовање оних који присуствују различитим састанцима. Људи желе да се разговара о нормализацији, не о даљем заоштравању и ескалацији", закључио је Дачић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.