Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 06:20

Може ли државни фонд да реши проблем избегавања плаћања алиментације

У Србији алиментацију не плаћа сваки други родитељ. Друга половина не исплаћује новац редовно - кажу у Удружењу "Центар за маме''. Држава по службеној дужности нема обавезу да родитеље који не плаћају алиментацију гони. Зато из Удружења апелују да се оснује Алиментациони >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << фонд, како би решио проблеме самохраних родитеља.
Пре девет година Јелена се развела, а исто толико и води борбу са бившим супругом због неплаћања алиментације њиховом детету.

"У међувремену сам ја склопила други брак, онда је он рекао ‘ја сада нисам дужан‘, до те мере чак иде да мисли да он законски није дужан према детету јер сам ја у другом браку", прича Јелена Милосављевић Живковић.
Надлежни немају законске обавезе да туже родитеље који не плаћају алиментацију.
Зато супружници морају да сами подносе тужбе и траже правду преко суда. Jош већи проблем настаје када супружник напусти земљу.
"Имао је две условне казне, једна је била за неиздржавање детета. Сада ја, да би њега поново тужила, морам да имам његову адресу у иностранству што није решење јер неће примити судски позив из Србије, то је сигурно. Не поседује никакве некретнине у Србији, ништа што би била сигурна лука да тај новац може да се скида са неког рачуна", наводи Јелена.
Из Удружења "Центар за маме“ покушавају да помогну свим родитељима који су оштећени. Апелују на државу да помогне у наплати алиментације и оснују алиментациони фонд и на тај начин спречи све чешће злоупотребе брачних другова.
"Има врло креативних потеза званих нећу више званично да будем запослен, преписаћу имовину на кума, маму, бабу, само не сопственом детету да дам. Тај фонд би био самоодржив јер би држава у неком тренутку тај новац наплатила од ових који не плаћују јер знамо да држава има механизме какву самохрани родитељи немају“, истиче Јована Ружичић из Удружења "Центар за маме“.
Држава је пре деценију покушала да оснује Алиментациони фонд Држава је пре деценију покушала да оснује Алиментациони фонд, али тај нацрт закона до данас није представљен јавности. Решења су била да родитељ поднесе доказ да други родитељ не даје издржавање редовно.
"Тако да ће у том случају Фонд позвати тог другог родитеља дужника да у року од 15 дана изврши обавезу добровољно. Уколико не изврши своју обавезу, онда ће фонд исплатити тај износ детету, а на себе ће преузети обавезу да даље покреће поступке према другом родитељу", објашњава професорка Правног факултета Олга Цвејић, чланица комисије за Израду закона.
Драган Вулевић, бивши саветник Министарства за рад, наводи да ће држава преузети гоњење, односно утужење оних лица који не извршавају обавезу издржавања своје малолетне деце.
"Када наплати, та средства се поново враћају у Алиментациони фонд и служе као поновно средство потребно за друге случајеве", истиче Вулевић.
Стручњаци тврде да је у пракси казнена политика у оквиру овог кривичног дела блага и да се изричу одређене условне казне, а дужник ту своју обавезу не извршава.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.