Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 18:08

Марија Габријел добила мандат за нову владу Бугарске – има седам дана да обезбеди подршку парламента

Европска комесарка из Бугарске Марија Габријел, чланица партије ГЕРБ, добила је мандат за састав нове владе. Од председника Румена Радева добила је рок од седам дана да обезбеди подршку за нови кабинет, чиме би се окончала вишегодишња политичка криза у Бугарској. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Марија Габријел, европска комесарка за иновације, истраживања, културу, едукацију и омладину, добила је мандат за састав нове владе од председника Бугарске Румена Радева, преноси Ројтерс.
Добила је рок од седам дана да обезбеди подршку за формирање нове владе Бугарске, а уколико јој то пође за руком, окончаће вишегодишњу политичку кризу у земљи у којој је одржан низ парламентарних избора.
На изборима одржаним 2. априла, партија ГЕРБ освојила је 69 од 240 мандата у парламенту, док је коалиција "Настављамо промене" добила 64 посланичка места.
Марија Габријел је рекла у недељу да ће предложити владу са једногодишњим мандатом.
Након претходних избора у октобру 2022. године, странка ГЕРБ је такође предњачила, али није успела да формира кабинет.
Политички застој у протекле две године присилио је Бугарску да одложи свој циљни датум за увођење евра, и то тек треба да буде одобрено нацртом буџета за ову годину. 
Јавност страхује да би исход априлских избора могао да доведе до одржавања још једних избора касније ове године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.