Izvor: RTS, 04.Maj.2023, 09:26

Поново прекршен прекид ватре у Судану, жестоке борбе у Картуму

У престоници Судана Картуму воде се жестоке борбе, иако су сукобљене стране претходно договориле седмодневни прекид ватре. "Ројтерс" јавља да суданска војска покушава да потисне паравојне Снаге за брзу подршку (РСФ) у области око председничке палате и војног штаба, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оцењујући да се у овом тренутку трајни прекид ватре не назире.
Снажно гранатирање, осим у главном граду Судана, чује се и у оближњим градовима Омдурман и Бахри, чиме је прекршен претходно договорени седмодневни прекид ватре.

Британска агенција наводи да се стиче утисак да се сукобљене стране боре за контролу над престоницом, пре могућих преговора, после више од две недеље од почетка сукоба.
Уједињене нације су у међувремену су извршиле притисак на обе стране да гарантују безбедан пролаз хуманитарне помоћи, након што су ваздушни напади у престоници прекинули претходно договорено привремено примирје.
УН се нада састанку  Шеф УН за помоћ Мартин Грифитс рекао је да се нада да ће имати састанке очи у очи са зараћеним странама Судана у року од два до три дана, како би од њих обезбедио гаранције за конвоје са хуманитарном помоћи.
Уједињене нације упозоравају на хуманитарну кризу због сукоба који је 15. априла избио између суданске војске и Снага за брзо реаговање, као и на могући ризик да се прелије на друге земље.
Око 100.000 људи побегло је из Судана у суседне земље са мало хране и воде, кажу у УН. Од почетка сукоба, погинуло је на стотине цивила, а рањено је неколико хиљада.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.