Потрошња струје обара рекорде, апел за рационалну потрошњу

Izvor: TvojPortal.com, 13.Feb.2012, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Потрошња струје обара рекорде, апел за рационалну потрошњу

/дневник.рс/ Потрошња електричне енергије у Србији, на територији коју снабдева "Електропривреда Србије" (ЕПС), из дана у дан је све већа и у току јучерашњег дана достигнут је апсолутни рекорд од 162 милиона киловат-сати, саопштио је ЕПС и апеловао на грађане да рационално троше >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << струју.

Србија је јуче увезла 14,04 милиона киловат-часова струје, што је 10 одсто потрошње.

Досадашње мере које се примењују са циљем смањења потрошње енергената нису дале конкретне резултате, с обзиром да су јуче постигнути нови рекорди у потрошњи, наводи се у саопштењу ЕПС-а и додаје да су сви расположиви производни капацитети тог предузећа на мрежи, али због неизвесности дужине трајања леденог таласа није могуће дати никакве гаранције.
"Оно што се чини и што се може гарантовати јесте то да се улажу максимални и ванредни напори како би се што дуже одржало уредно снабдевање електричном енергијом", рекао је помоћник генералног директора ЕПС-а за технички систем Зоран Манасијевић.
Веома ниске температуре, снежне падавине и оптерећења на мрежи доводе до бројних кварова опреме, отежаног рада људи на терену, великих потешкоћа у ископу и допремању угља са копова у термоелектране.
Више хиљада радника ЕПС-а је непрекидно ангажовано на одржавању производње и дистрибуције енергије и отклањању кварова у најкраћем могућем року, а такође су оформљени и кризни штабови у привредним друштвима и организована даноноћна дежурства, истиче се у саопштењу.
Из "Електровојводине" саопштавају да је електроенергетски систем у Војводини стабилан и да је потрошња струје у тој покрајини достигла 34,5 милиона киловат-часова.
На подручју које покрива "Електродистрибуција" Нови Сад није угрожена стабилност снабдевања потрошача струјом, али то предузеће апелују на грађане да рационално троше електричну енергију.
Потрошња електричне енергије на територији коју покрива Електродистрибуција Нови Сад јуче је била 8,9 милиона киловат-часова, при средњој температури од -11 степени Целзијуса, што је очекивана потрошња за овакве временске услове", саопштило је то предузеће.
Из Електродистрибуције Нови Сад саветују грађане да, уколико троше струју за догревање станова, да користе термоакомулационе пећи, које акумулирају енергију током ноћи, када је систем мање оптерећен, и када је електрична енергија четири пута јефтинија.
Снабдевање струјом у ужичком крају је редовно и сви потрошачи имају струју, иако снег поново од синоћ пада у том делу земље, рекао је Тањугу Душан Шуњеварић из Електродистрибуције Ужице.
Нема кварова на далеководима, већ само мањих појединачних проблема на нисконапонској мрежи који се отклањају током дана, казао је он и апеловао на потрошаче да тационално троше струју пошто је потрошња далеко изнад уобичајене за ово доба године.
Снабдевеност грађана Крушевца електричном енергијом је на задовољавајућем нивоу, нема већих кварова, али је потрошња повећана за 25 одсто, изјавио је Тањугу директор Електродистрибуције у Крушевцу Драгољуб Раичевић.
Осим у општини Ражањ где је дошло до квара на трафостаници због чега су грађани остали без електричне енергије на неколико сати, није било већих проблема са струјом у том крају, казао је Раичевић и навео да је потрошња струје у последњих неколико дана у Расинском округу повећана за око три милиона киловат-сати.
Електродистрибуција Крушевац има 98.576 потрошача у категорији домаћинстава и 6.500 у категорији правних лица, а наплата струје у децембру била је око 98 одсто.
(Тањуг)

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.