Šta se radi sa Ledinačkim jezerom

Izvor: Ekologija.rs, 16.Okt.2014, 07:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se radi sa Ledinačkim jezerom

Zeleni Srbije žele da ukažu na zloupotrebu dozvole za rekultivaciju nekadašnjeg Ledinačkog jezera koja se koristi za eksploataciju kamena dok se institucije na lokalu, u Pokrajini i Republici ne snalaze u zapetljanoj mreži nadležnosti.

Ledinačko jezero je nekada bilo smešteno nedaleko od mesta Stari Ledinci, koje je sastavni deo Nacionalnog parka “Fruška gora”. Od nekadašnjeg veoma atraktivnog turističkog odmarališta u jedinom zaštićenom Nacionalnom parku u Vojvodini >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << danas su ostale samo slike devastiranog pejzaža. Na lokalitetu ovog jezera i površinskog kopa „Srebro“ odvijala se eksploatacija trahita, koju je vršilo preduzeće “Alas Rakovac”. Pošto se pomenuti lokaliteti nalaze u sklopu nacionalnog parka aktivnosti eksploatacije su zakonom zabranjene. U istočnom krilu pomenutih lokaliteta gnezdile su se retke vrste ptica, čiji mir je narušen, dok je zapadno krilo, Ledinačko jezero, bilo predviđeno za turističko-rekreativne aktivnosti.

Međutim, odlukom Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine voda iz jezera je ispumpana 2009. godine. Tim postupkom naneta je ogromna šteta prirodi, kako zbog degradacije prirodnih resursa, pre svega velike količine vode, tako i zbog živog sveta iz jezera.

Kompanija Alas Rakovac, deo austrijskog Alas Holdinga, je preuzela obavezu da izvrši rekultivaciju terena nekadašnjeg Ledničkog jezera, odnosno površinskog kopa „Srebro“. Rok za okončanje rekultivacije je 5 godina od završetka pripremnih radova na kopu.

Iako je pomenuta kompanija dobila saglasnost isključivo za projekat rekultivacije jezera, pitamo nadležne da li je trenutno u toku eksploatacija? Kako meštani okoline Ledinaca tvrde, na terenu se eksploatiše kamen iz kamenoloma u kom je jezero nastalo. Da li će resorno Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine, nadležne inspekcije i Pokrajinski sekretarijat uraditi nešto po ovom pitanju? Da li su Vojvodina, Novi Sad i Nacionalni park prepušteni na „milost i nemilost“ velikim rudarskim kompanijama koje ugrožavaju prirodu i zdravlje ljudi, dok se nadležni ne oglašavaju pravdajući se zapetljanom mrežom procedura?

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.