Struju seku najpre sirotinji

Izvor: B92, 19.Jun.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struju "seku" najpre sirotinji

Država je najveći dužnik za struju, ali ekipe za isključenje električne energije najčešće zaobilaze njihovo dvorište.

"Makazama" se na putu najpre nađu najugroženiji građani Srbije, dok su vlasnici velelepnih vila sa milionskim neplaćenim računima, nekako najčešće na kraju ove liste.

U Elektroprivredi Srbije ističu da u planovima za "seču" nema izuzetaka, ali da se mnoge neplatiše neovlašćeno vezuju za mrežu.

Dug za struju trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je "težak" 91 milijardu dinara. Od toga, privreda ima obavezu od 44,37 milijardi, a građani 46,73 milijarde dinara.

OPOMENE NEPLATIŠAMA

"Nema vanrednog stanja. Svim dužnicima prvo šaljemo opomene i pozivamo ih da sklope sporazum o načinu izmirenja duga. Tek ukoliko se ne odazovu, onda naši električari izlaze na teren i u krajnjoj nuždi koriste 'makaze'", kaže Slađana Mančić iz Jugoistoka.

Gotovo 60 odsto "minusa" za električnu energiju među domaćinstvima napravilo je samo pet odsto potrošača. Njihovi računi su veći od 100.000 dinara. Najveći deo duga kod privrede "izgradilo" je tek 0,17 odsto njih. Pojedinačno duguju po više od 10 miliona dinara.

Meštani pirotskih sela Gradište i Belo Polje već nekoliko meseci nemaju ni kap vode. Razlog je neplaćen račun za vodovodnu pumpu u iznosu od oko 700.000 dinara. Prema rečima predsednika mesnih zajednica u tim selima, Hranislava Živkovića i Dušana Antića, ovako visok račun je "veliki zalogaj" za oba sela, a nastao je zbog neredovnog plaćanja utrošene struje proteklih godina. Obaveze prema Elektrodistribuciji se i dalje gomilaju, pa će sela tražiti pomoć lokalne vlasti, kako bi se neplaćeni računi izmirili.

"Problem ovih, ali i još nekoliko sela može da se reši u dogovoru sa predstavnicima mesnih zajednica. Meštani bi morali da nađu način za isplatu starih računa, makar i u nekoliko rata. Uz to, nakon priključenja pumpe na struju, morale bi se izmirivati i nove obaveze", kaže Zoran Gerov, šef poslovnice Elektrodistribucije u Dimitrovgradu.

Zbog suvih slavina u najvećem problemu su stočari, koji su prinuđeni da traktorima dovoze vodu za svoju stoku. Za jednu kravu dnevno je, na primer, neophodno bar 50 do 70 litara vode. U Gradištu vodu za piće donose sa seoskog vrela, a u Belom Polju su prinuđeni da koriste pumpe iz bašti.

Na području Jugoistoka sa sedištem u Nišu, koji pokriva teritoriju od Kladova do Preševa, domaćinstva i privreda za potrošenu električnu energiju duguju ukupno 18 milijardi dinara, od kojih je 13 milijardi dug građana.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.