Izvor: Politika, 01.Apr.2009, 23:37

Strujomeri „gutaju” električnu energiju

EPS je zbog starih aparata izgubio oko 140 miliona evra. – Domaći proizvođači opreme tvrde da neko protežira firmu „Sažem”

Zbog nekoliko propalih tendera i kašnjenja u zameni starih brojila za struju, Elektroprivreda Srbije je u poslednjih pet godina izgubila oko 140 miliona evra. Toliko novca slilo bi se u kasu EPS-a da su od 2004. u više od milion domaćinstava zamenjena indukovana brojila, koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je, inače, bilo planirano.

Nevolje sa kupovinom modernih brojila koriste neki građani koji, koristeći manjkavosti starih, „umanjuju” svoje račune za struju. Inače, prednosti novih brojila su veća preciznost, mogućnost daljinskog očitavanja, upravljanje potrošnjom, a jevtinija su.

Prevaziđeni strujomeri su jedan od razloga što se svake godine uvećava dug neplatiša prema EPS-u, koji je prema poslednjim podacima narastao na 22 milijarde dinara! U EPS-u procenjuju da godišnje izgube 750 miliona kilovat-sati koji se usput „izgube”, a upravo tolika je godišnja proizvodnja termoelektrane „Kostolac A” .

Nacionalna elektroenergetska kompanija je 2004. godine najavila je da će u sledećih 10 godina zameniti 3,3 miliona brojila, ili 250.000 godišnje. Umesto da počne zamena aparata, tenderi su propadali jedan za drugim zbog žalbi, mahom domaćih proizvođača brojila, ili odluke Komisije za zaštitu prava. Na jedinom konkursu iz 2006. godine, koji je uspeo, posao je dobio francuski „Sažem” od koga je kupljeno 126.000 brojila, dok je od domaćeg „Enela” uzeto 4.220 aparata. Možda glavni razlog što i ovaj tender nije oboren treba tražiti u činjenici da je objavljen po pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je dala kredit od pet miliona evra. Uspeh posla je zagarantovan, jer su njihovi stručnjaci rešavali žalbe.

Grupacija domaćih proizvođača opreme za merenje električne energije imala je više primedbi. Pored ostalog, da je politika EBRD-a da unapređuje mala i srednja preduzeća, da na tenderu nisu važili domaći zakoni i da je zvanični jezik za konkursnu dokumentaciju bio engleski a na srpski.

– U trenutku podnošenja ponude, domaći proizvođači su bili u obavezi da odmah prilože atest Zavoda za mere za uklopne satove, dok je firmi „Sažem” dozvoljeno naknadno pribavljanje atesta. Ponuđena cena francuskog proizvođača po brojilu bila je 38 evra, ali nije uključivala uvozne dažbine, transportne troškove i cenu baždarenja. Posledica rezultata ovog tendera je prepolovljena domaća proizvodnja opreme, zbog čega je bez posla ostalo 300 radnika – ističe Milivoje Stančić, zamenik predsednika grupacije.

Zbog niske cene električne energije EPS kuburi sa novcem, zbog čega su, nezvanično, propali brojni tenderi. Ovaj argument pada u vodu, jer računica pokazuje da bi nabavka 120.000 strujomera koštala 20 miliona evra. Uloženi novac od kredita vratio bi se posle nekoliko godina, što bi bio odličan poslovni potez. Stančić uverava da tenderi nisu propali, već da je realizovano samo ono za šta je EPS obezbedio pare.

– Tenderi na kojima su domaći proizvođači imali šanse da pobede su poništeni. Domaći proizvođači su u potpunosti osposobljeni da pokriju potrebe srpskog tržišta i da znatno učestvuju i na tržištu CEFTA. Naše kompanije mogu godišnje da proizvedu 700.000 brojila – ističe Stančić.

Najava da će „Sažem” uskoro u Nišu izgraditi pogon za proizvodnju brojila dolila je ulje na vatru. Ova francuska firma bi, kao domaća, dampinškim cenama lako osvojila srpsko tržište. Naši proizvođači tvrde da u Nišu neće biti sagrađena fabrika već, kako tvrdi Stančić, pogon za lepljenje etiketa i markica.

– „Sažem” ima veliku fabriku u Tunisu, koja ne radi punim kapacitetom. To je i razlog zašto traže da ovladaju tržištem Srbije. Domaći proizvođači opreme očekuju da im se pod ravnopravnim uslovima obezbedi pravo učešća u davanju ponuda na tenderima EPS-a, uz poštovanje zakona i tržišta. Očekujemo da se ispoštuje Zakon o javnim nabavkama. Ukoliko do toga ne dođe, može se očekivati gašenje domaće proizvodnje i ukidanje radnih mesta – upozorava Milivoje Stančić.

D. Spalović

[objavljeno: 02/04/2009]

Nastavak na Politika...


 Povezane vesti

Gubici zbog starih strujomera

Izvor: B92, 02.Apr.2009, 16:38

Beograd -- EPS je zbog starih strujomera izgubio oko 140 miliona evra. Domaći proizvođači opreme tvrde da neko protežira kompaniju "Sažem", piše "Politika"... Zbog nekoliko propalih tendera i kašnjenja u zameni starih brojila za struju, Elektroprivreda Srbije je u poslednjih pet godina izgubila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.