Izvor: B92, 02.Apr.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubici zbog starih strujomera

Beograd -- EPS je zbog starih strujomera izgubio oko 140 miliona evra. Domaći proizvođači opreme tvrde da neko protežira kompaniju "Sažem", piše "Politika".

Zbog nekoliko propalih tendera i kašnjenja u zameni starih brojila za struju, Elektroprivreda Srbije je u poslednjih pet godina izgubila oko 140 miliona evra. Toliko novca slilo bi se u kasu EPS-a da su od 2004. indukovana brojila zamenjena u više od milion domaćinstava, kako je, inače, bilo planirano.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prednosti novih brojila su veća preciznost, mogućnost daljinskog očitavanja, upravljanje potrošnjom, a jeftinija su. U EPS-u procenjuju da godišnje izgube 750 miliona kilovat-sati koji se usput izgube zbog zastarelih aparata, a upravo tolika je godišnja proizvodnja termoelektrane Kostolac A .

Tenderi za aparate su propadali jedan za drugim zbog žalbi, mahom domaćih proizvođača brojila, ili zbog odluke Komisije za zaštitu prava. Na jedinom konkursu iz 2006. godine, koji je uspeo, posao je dobio francuski ”Sažem”, od koga je kupljeno 126.000 brojila, dok je od domaćeg ”Enela” uzeto 4.220 aparata.

Grupacija domaćih proizvođača opreme za merenje električne energije imala je više primedaba, poput onih da na tenderu nisu važili domaći zakoni i da je zvanični jezik za konkursnu dokumentaciju bio engleski a ne srpski, kao i da su domaći proizvođači bili u obavezi da odmah prilože atest Zavoda za mere za uklopne satove, dok je firmi ”Sažem” dozvoljeno naknadno pribavljanje atesta.

"Sažem” je inače najavio da će uskoro u Nišu izgraditi pogon za proizvodnju brojila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.