Struja skuplja od avgusta?

Izvor: RTS, 08.Jul.2013, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja skuplja od avgusta?

EPS uputio zahtev da struja od 1. avgusta poskupi 10,9 odsto za građani i 12,8 odsto za privredu, saznaje RTS. Uslovi za poskuljenje su ispunjeni, a struja u Srbiji i dalje je najeftinija u Evropi, kažu nadležni.

Posle polugodišnjeg mirovanja, cene sirove nafte beleže rast. A posle više od dve godine i više najava, i cena struje će se menjati. EPS je danas Agenciji za energetiku i zvanično uputio zahtev za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poskupljenje. Kako RTS saznaje, od 1. avgusta povećanje za građane trebalo bi da bude 10,9 odsto, a za privredu 12,8 odsto. Do 16. jula snabdevač je dužan i da zvanično obavesti potrošače o promeni cena.

Uslovi za poskupljenje struje su ispunjeni. Najsiromašniji kroz socijalnu kartu imaju popuste pri plaćanju računa, a formirano je i novo preduzeće "Javni snabdevač". Analize pokazuju da sa prosečnom cenom od pet i po centi za kilovat sat i dalje trošimo najeftiniju struju u Evropi i okruženju.

Za trećinu je niža nego u Bosni i Hercegovini, dvostruko je jeftinija nego u Bugarskoj i Crnoj gori, a tri puta niža nego u Mađarskoj. I dok je u odnosu na primanja građana i sada skupa, analitičari ocenjuju da će u odnosu na inflaciju za EPS povećanje biti daleko od realnog.

"To pitanje je opet političko, a ne ekonomsko i to je loše po EPS. Naravno, loše je i po građane Srbije, jer njima je i ova sadašnja cena visoka", kaže Jelica Putniković iz Balkan magazina.

I pored dva reprograma i otpisa kamata većina nije uspela da se reši starih dugovanja za struju. U EPS-u su RTS-u potvrdili da su od Ministarstva energetike dobili preporuku za novi reprogram na više rata. Upravni odbor će odluku o tome doneti polovinom meseca. Sa novim poskupljenjem EPS najavljuje i nove, jasnije račune.

Krajem prošle sedmice na pumpama za dinar već je poskupeo evrodizel. Barel sirove nafte premašio je 105 dolara, što je 13 odsto više nego prošlog meseca. To je posledica povlačenja američkih naftnih rezervi, a pre svega krize na Bliskom istoku.

"Šta će se dešavati preko leta zavisi pre svega od događaja u Egiptu. Sa druge strane treba se pozvati i na vrlo jasnu odluku koja je donesena prošlog meseca u Beču, kada su u pitanju zemlje OPEK-a, da se proizvodnja neće povećavati", kaže Vladimir Krulj iz Agencije "KREAB" iz Brisela.

Prošle godine zatvoreno je stotinak pumpi, a naftaši su zabeležili pad prometa od tri i po odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je nastavljeno i u ovoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.