Izvor: RTS, 10.Dec.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja skuplja, ne zna se od kada

Tačan datum poskupljenja struje odrediće Vlada posle detaljne ekonomske analize cena. Kako RTS saznaje, za privredu će struja biti skuplja oko devet, a za domaćinstva gotovo 11 procenata.

Početkom iduće sedmice, Agencija za energetiku će odgovoriti i zvanično na EPS-ov zahtev za poskupljenje struje. Kako saznaje Radio-televizija Srbije, za privredu će struja biti skuplja oko devet, a za domaćinstva gotovo 11 procenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ako je za utehu, poskupljenje neće uslediti 1. januara, kako je najavljivano. U Vladi saznajemo i da će datum poskupljenja odrediti posle detaljne ekonomske analize cena struje.

Domaćinstva i privreda duguju EPS-u 54 milijarde dinara. Osnovni zadatak pet elektrodistributivnih preduzeća jeste da povećaju naplatu i smanje gubitke, što teško ide.

Rukovodilac prodaje "Elektrovojvodine - Zrenjanin" Zoran Curaković kaže da je ukupan dug svih kupaca električne energije oko 900 miliona dinara, 550 miliona duguju domaćinstva, što je oko 60 odsto.

Gordana Jakšić iz "Elektrodistribucije Pirot" kaže da su najveći problem stara dugovanja sa kojima se bore na sve načine. "I mi i druga strana treba da nađemo neke mogućnosti da to svedemo na normalniju meru", kaže Jakšićeva.

Građani već kalkulišu kako da sa sadašnjim primanjima pokriju sve troškove i redovno plaćaju struju. Agencija za energetiku i stručnjaci saglasni su da EPS sa ovim cenama nema profita, pa tako ni razvoja.

U EPS-u su izračunali da će i pored dva planirana poskupljenja, iduće godine poslovati sa gubitkom od 20 milijardi. Upozoravaju i na posledice jeftine struje. "Pre svega smanjivanje investicionih radova, smanjivanje nekih remontnih radova, nelikvidnost i evetualno uzimanje nekog kredita", napominje direktor EPS-a Dragomir Marković.

Kako RTS saznaje, prvo poskupljenje će i proći, ali drugo će najverovatnije sačekati završetak energetske socijalne karte, što neće biti pre leta. Tada će se znati koja domaćinstva mogu da plaćaju realnu cenu struje, a koja mogu računati na pomoć države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.