Šta rade najveći zagađivači kako bi poboljšali kvalitet vazduha

Izvor: RTS, 18.Jan.2020, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta rade najveći zagađivači kako bi poboljšali kvalitet vazduha

Najveći zagađivači u zemlji su EPS-ove termoelektrane, Železara u Smederevu i rudnici i topionica u Boru. Ministarstvo rudarstva i energetike odbacuje upozorenja Energetske zajednice da Srbija nije ograničila emisije štetnih gasova. Najveće kompanije posluju, kažu, u skladu sa dogovorenim ekološkim merama. Kako napreduju investicije koje će dugoročno poboljšati kvalitet vazduha? >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
EPS-ovi kopovi i termolektrane Srbiji daju 70 posto struje, ali istovremeno je i najviše zagađuju. U kompaniji tvrde – filtere imaju svi termoblokovi, a postrojenje odsuporavanja u kostolačkim elektranama za dve godine rada emisiju azotnih oksida spustilo je ispod evropskog stadarda od 200 miligrama po metru kubnom. Isto postrojenje od prošle godine grade i za četiri bloka u obrenovačkom TENT-u A.

"Najkasnije ćemo u martu raspisati tender i za odsmporavanje na termoelektrani B. To su dva važna, dva konkretna projekta", kaže Milorad Grčić, v.d. generalnog direktora EPS-a.
Kvalitet vazduha u borskom kraju zavisi od rada rudnika i topionice. Kineski "Ziđin" ekološke investicije stavlja u prioritetne. Popravili su, kažu, merne stanice za praćenje zagađenja i već montirali četiri "vodena topa" za smanjenje prašine u vazduhu i specijalnu opremu za smanjenje koncentracije sumpor-dioksida.
"Pokušavamo da prevaziđemo stare i nestabilne efekte sistema za proizvodnju kako bismo emisiju gasova smanjili na minimum. Pored više preduzetih mera, postavićemo i haubu za odvod dimnih gasova, izgraditi postrojenje za odsumporavanje i tehnički nadograditi topionicu da bismo poboljšali efikasnost", navode iz "Ziđina".
Za zagađenje u Smederevu i okolini deo odgovornosti svakako je na Železari. Kineski vlasnik "Hbis" letos je počeo gradnju novog, za grad najznačajnijeg ekološkog postrojenja koje će, kažu, gotovo eliminisati štetne gasove.
"Imamo redovnu komunikaciju sa 'Hbisom'. Izgradnjom aglomeracije smanjiće se dosta zagađenjenost suspendovanim česticama. Najveće zagađenje vezano za ta četiri sela jesu suspendovane čestice prilikom transporta rude, šljake", objašnjava Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva.
Pravi rezultati navedenih investicija tih najvećih zagađivača biće poznati u narednih pet godina. Računa se da će emisiju sumpor-dioksida smanjiti za 90 odsto, a praškastih materija i za 95 procenata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.