Otkupljivači bacaju malinu

Izvor: Glas javnosti, 03.Jul.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkupljivači bacaju malinu

ARILJE - Većina od 70 hladnjača na području Arilja, zbog velike havarije u Ivanjici, u noći između srede i četvrtka ostala je bez električne energije. Zbog toga će u smeću završiti deo od 600 tona maline, koje su otkupljene na dan nestanka struje pa nisu zamrznute, a ostatak će umesto u prvoj, završiti u drugoj klasi. Očajni hladnjačari juče su pokazivali gajbice pune plesnjivih malina koje više nisu za ljudsku hranu. Tvrde da su zbog nestanka struje pretrpeli štetu veću od pola >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << miliona evra i dogovaraju se da tuže EPS.

- U sredu sam otkupio 20 tona malina, a u osam uveče došlo je do nestanka struje. Malina, koja je zbog kiše lošeg kvaliteta, tokom noći u gajbicama se uplesnjivila i pretvorila u kašu. Ujutro je po hodnicima curio sok. Veći deo od tih 20 tona moraću da bacim. Šteta koju sam pretrpeo tokom noći veća je od 20.000 evra, jer sam malinu otkupio od proizvođača i moraću da im platim - kaže Milomir Zimonjić, vlasnik hladnjače „Frukom“ u Grdovićima kod Arilja.

PLJUŠTE PRIJAVE

Fitosanitarni i poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede pregledali su 16 otkupnih mesta maline i hladnjača u Zlatiborskom okrugu i podneli su sedam prijava za privredni prestup, pet prekršajnih i doneli su 13 rešenja o otklanjanju nedostataka.

Kontrolori na nekim otkupnim mestima zatekli su nepravilnosti oko rešenja o registraciji otkupa, isticanju otkupne cene, roka isplate, naziva firme, stručnog lica koje radi u hladnjači.    Ag.

SPAS OD NARODNIH KAZANA

Svetislav Petrović, zamenik predsednika opštine Arilje, kaže da je malina u Arilju „pitanje svih pitanja“.

- Više od 50 odsto svih prihoda opštine su od maline. Da nije maline, po selima okolo radili bi narodni kazani. A sve ovo se dešava zbog jedne ogromne centralizacije. Opština nema nikakvih ingerencija u oblasti snabdevanja strujom, iako je većina objekata okolo podignuta i sredstvima opštine i sredstvima građana - kaže Petrović.

Milan Stanić, vlasnik tri hladnjače u okolini Arilja, ukupnog kapaciteta 4.000 tona, u sredu je otkupio 170 tona maline. Deo je u noći između srede i četvrtka prebacivao u hladnjače koje su imale struju, a deo koji nije zamrznut moraće da baci.

- Tone i tone maline koje nisu zamrznute umesto u prvu otići će u drugu klasu, a deo na otpad... Dodatni problem je što snabdevanje strujom još nije normalizovano, pa ne znamo gde ćemo sa malinom koju danas otkupimo - kaže Stanić.

Dragić Radovanović, vlasnik hladnjače, ostao je na desetine, stotine gajbica punih malina otkupljenih prethodnog dana, koje su počelo da trunu i više ne mogu da se iskoriste.

- U ovim gajbicama prve klase više nema, nisu za ovo krivi proizvođači, već loše vreme i EPS - kaže Radovanović.

Neki od hladnjačara iz ovog kraja otvoreno poručuju da će, ako se za nekoliko dana snabdevanje strujom ne normalizuje, prvi put otkako se malina gaji u ovom kraju, morati da stanu sa otkupom. Posebno su kivni na EPS, jer je u Arilju još prošle godine, sredstvima Evropske banke, završena velika trafo-stanica, ali nije u pogonu.

- Ta trafo-stanica, u koju je uloženo tri miliona evra, može da bude puštena u pogon za četiri sata, ali problem postoji na liniji Elektromreža Srbije - EPS. Oni ne mogu da se dogovore oko plaćanja neke takse od 20 miliona dinara. Zbog toga trafo-stanica nije u pogonu, a ovi ljudi trpe ogromnu štetu - kaže Svetislav Petrović, zamenik predsednika opštine Arilje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.