Odbijen zahtev Prištine da preuzme elektromrežu Srbije na severu Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2018, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev Prištine da preuzme elektromrežu Srbije na severu Kosova

Evropska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO) odbilo je većinom glasova zahtev Prištine da preuzme elektromrežu Srbije na severu Kosova i Metohije, saopštio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Uspeli smo da izdejstvujemo jednu malu pobedu, koja nama mnogo vredi. Pobedili smo u ENTOS, iako smo mislili da šanse nema", rekao je Vučić novinarima nakon prisustva vojnoj vežbi na Pešteru.

On je kazao da je Mađarska, iako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priznala nezavisnost Kosova, glasala za Srbiju, a protiv predloga Kosova.

Takođe, kako je dodao, i Rumunija, Grčka i BiH su glasale protiv predloga Prištine.

Vučić je kazao da su po prvi put Makedonija i Crna Gora bile uzdržane, za šta im se posebno zahvaljuje.

"I ovog puta nisu uspeli da urade ono što su planirali u ovoj energetskoj agenciji. ENTSO je manje zvučno od Interpola, ali za nas i naše građane na severu je značajnije od Interpola", kazao je on dodajući da je posebno srećan zbog toga.

Zahvalio se Ištvanu Pastoru koji se borio sa vladom Srbije, i posebno vladama Mađarske, Bugarske, Rumunije i Grčke, jer su glasale za nas i najsnažnije podržavaju Srbiju.

Vučić je prethodnih dana iznosio zabrinutost da bi ENTSO mogao doneti odluku u korist Prištine, zbog podrške koju je imala od mnogih evropskih zemalja i najavio je borbu preko svih raspoloživih institucija.

ENTSO čini 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope.

Priština je tražila da preuzme distribuciju struje na severu KiM sa obrazloženjem da Elektromreža Srbije loše rukovodi tim poslom, a istovremeno je, u najmanju ruku tolerisala praksu da Albanci "kradu" struju u delu mreže na severu KiM.

Kovačević: Još jedan političku pritisak na našu zemlju

U eventualnoj odluci da Elektromreža Srbije ostane bez dela energetske mreže na severu Kosova i Metohije, nema ni "e" od energetike, već je reč o još jednom političkom pritisku na našu zemlju i kršenju zakona, izjavio je predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovače

On podseća da je, kada se u Briselu pregovaralo o energetici, rečeno da će postojati dva preduzeća za prenos struje.

Jedno je trebalo da formira Zajednica srpskih opština, na koju se čeka pet godina i koju, kako kaže šef diplomatije Ivica Dačić, više niko ni ne spominje. A ako nema ZSO, nema ni srpskog preduzeća za prenos struje, kazao je Kovačević.

Kovačević je uveren da ovih problema ne bi bilo da je na vreme rešeno pitanje srpske imovine, pre svega jezera Gazivode i trafostanice "Valač", koji su srpski i koje nikako ne treba predavati Albancima na upravljanje, pogotovo ako se zna da se svi energetski objekti održavaju parama iz Srbije, navodi list.

Upravo je trafostanica "Valač", u opštini Zvečan, rekonstruisana, jer je reč o postrojenju koje obezbeđuje energetsku sigurnost stanovnicima tog dela pokrajine. Upravo do "Valača", a od Novog Pazara, ide dalekovod koji sever Kosmeta snabdeva strujom, a sve je to plaćeno parama Srbije i to Brisel dobro zna, podvukao je Kovačević.

Politika prenosi da izvor upućen u elektroenergetske odnose Srba i Albanaca kaže da Srbe na severu pokrajine može da zadesi i najgori scenario, a to je da ih Albanci isključe sa mreže i ostave u mraku.

Ukoliko otmu pravo na prenos električne energije na visokom naponu, kosmetski operater bio bi u situaciji da se surovo poigra sa Srbima, tako što će im, kad god mu se ćefne, reći da za Srbe nema struje. Kada je u pitanju niski napon, rešenje je formiranje ZSO, odnosno formiranje kompanije na severu Kosova koja bi Srbe snabdevala električnom energijom, naveo je list. Na pitanje da li bi moglo da dođe do najgoreg scenarija za Srbe sa severa Kosova da ostanu u mraku i bez grejanja, profesor Kovačević je za Politiku od subote rekao da Albanci na Kosovu nemaju stručnjake koji bi to umeli tehnički da izvedu i ostave Srbe bez električne energije.vić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Albanci bi da ostave u mraku sjever Kosova"

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Nov.2018

BEOGRAD - Eventualna odluka Evropske mreže operativnog prenosnog sistema za električnu energiju da izbaci Srbiju iz energetske mreže za snabdijevanje Kosova govori o još jednom političkom pritisku na Srbiju i kršenje zakona, izjavio je predsjednik Nadzornog odbora "Elektroprivrede Srbije" ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.