EPS: Privatizacija kroz dokapitalizaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2010, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS: Privatizacija kroz dokapitalizaciju

KOPAONIK - Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković izjavio je večeras da bi privatizaciju tog javnog preduzeća trebalo obaviti kroz dokapitalizaciju.

Učestvujući u diskusiji na Kopaonik biznis forumu, Marković je rekao da strateški projekti izgradnje termoelektrana, koje je pokrenuo EPS, mogu da se iskoriste za dokapitalizaciju te firme. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ovde ide naslov

Marković je izjavio da je ta kompanija svojim investicionim planom do polovine iduće decenije predvidela ulaganja veća od devet milijardi evra.

Marković je rekao da su izvori tih sredstva raznovrsni i da će oko 3,5 milijarde evra biti osigurano iz vlastitih sredstva EPS - a.

Strateški partneri obezbediće, prema rečima Markovića, oko dva milijarde evra, a iz kreditnih zaduženja biće pribavljeno više od tri milijarde evra.

Realizacija navedenog investicionog programa do 2015. omogućiće EPS - u održiv nivo razvoja, istakao je Marković i dodao da će kompanija uložiti oko milijardu evra u ekološke projekte.

On je podsetio da su u periodu od 2008. do 2015. godine predviđene investicije, između ostalog, u revitalizaciju termoenergetskih postrojenja , velike projekte u rudarskom sektoru, modernizaciju hidroelektrana, a takođe i obnovljive izvore energije.

Marković je naglasio da privatizacija EPS-a zavisi, pre svega, od političkog stava vlasnika kompanije, odnosno države Srbije.

On je naveo i da je u 2009. godini počelo restrukturiranje tog javnog preduzeća kroz donošenje strategije čije je cilj unapređenje konkurentnosti.

Ove godine, dodao je Marković, očekuje se transformacija EPS-a u akcionarsko društvo.

I predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je krajem prošle godine za Ekonomist magazin da neće biti klasične privatizacije Javnog preduzeća Elektroprivrede Srbije (EPS).

"EPS će u određenom smislu biti privatizovan i to u nekoliko faza, da bismo izbegli neke greške koje su pojedine zemlje napravile", rekao je on.

Cvetković je kazao da EPS sada ima monopolski položaj, ali će uskoro na tržište ući neke velike kompanije, koje će se pojaviti kao konkurenti EPS-a u proizvodnji električne energije.

Savetnik premijera Srbije, Jurij Bajec, takođe je rekao da država ne sme da se odrekne svog kontrolnog paketa u Elektroprivredi Srbije, ali ni da dozvoli da razvojna pitanja kompanije postanu plod političkog odlučivanja.

Bajec je u prošlogodišnjem intervjuu Politici naglasio da više niko ozbiljan ne govori o potpunoj prodaji EPS, ali je naglasio da to znači da ne treba da se odustane do započete transformacije te kompanije.

"Tom poslu ne može se prići kao da je u pitanju obična fabrika cipela, jer EPS je nacionalni resurs, sa direktnom i još većom posrednom koristi za celu zajednicu, naglasio je on.

Elektroprivreda Srbije pokrenula je tendere za izgradnju dve nove termoelektrane - Nikola Tesla B3 i Kolubara B, a sa partnerima iz Kine je dogovorena modernizacija i izgradnja novog bloka termoelektrane u Kostolcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privatizacija EPS-a kroz dokapitalizaciju

Izvor: S media, 10.Mar.2010

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković izjavio je večeras da bi privatizaciju tog javnog preduzeća trebalo obaviti kroz dokapitalizaciju. ..Učestvujući u diskusiji na Kopaonik biznis forumu, Marković je rekao da strateški projekti izgradnje termoelektrana, koje je pokrenuo...

Nastavak na S media...

Dokapitalizujte EPS, tako je najbolje!

Izvor: Vesti-online.com, 10.Mar.2010

Najbolji vid privatizacije EPS-a bila bi dokapitalizacija, ali taj će proces zavisiti od političkih stavova vlasnika, odnosno države, izjavio je generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković tokom Biznis foruma na Kopaoniku...Marković je dodao da se EPS ne plaši privatizacije i da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Dokapitalizacija rešenje za EPS

Izvor: B92, 10.Mar.2010

Kopaonik -- Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković kaže da bi privatizaciju tog javnog preduzeća trebalo obaviti kroz dokapitalizaciju...Marković je rekao da strateški projekti izgradnje termoelektrana, koje je pokrenuo EPS, mogu da se iskoriste za dokapitalizaciju te...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.