Malo vam je 500 kilovata? A živi se i sa 342

Izvor: Mondo, 05.Okt.2012, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo vam je 500 kilovata? A živi se i sa 342

EPS će predložiti Vladi da svi koji mesečno potroše do 500 kilovatčasova struje imaju popust od 15 odsto na račun. Nekada je taj limit bio 350 kilovata, a penzionerka iz Beograda za MONDO priča kako je zimus uspela da potroši i manje.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će EPS predložiti Vladi Srbije da svi koji mesečno potroše do 500 kilovatčasova struje imati popust na račun od 15 odsto. Nekada je taj limit bio 350 kilovata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << a ima onih koji su uspevali da se uklope.

Možda vam se i novi limit od 500 kilovatčasova čini kao mali, ali sudeći prema prošlogodišnjim podacima prosečno srpsko domaćinstvo mesečno potroši 400 kilovat-sati, tako da bi, ako ti podaci još važe, dobar deo građana mogao da dodije popust od 15 odsto.

Ovo nije prvi put da EPS daje popuste za uštedu električne energije.

Kada je struja poskupela u aprilu 2011. godine, uveden je popust za domaćinstva koja troše do 350 kilovat-sati. Popust je bio 11 odsto.

Penzionerka iz Beograda Zorica Pašić prošle zime rešila je da dokaže sebi da može da ostvari taj popust. Kako kaže za MONDO, nekako je uspela da potroši svega 342 kilovat-sati struje i zbog toga je i danas ponosna, mada nikada nije uspela da ponovi taj podvig.

Kaže da se radi o podvigu jer živi sama, pa joj je samim tim potrošnja znatno manja nego prosečnom srpskom domaćinstvu, a odricanja su bila velika.

Pašić kaže da joj je tih mesec dana samo frižider stalno bio uključen, a TV je uveče isključivala i "iz zida", da lampica ne troši.

"Bojler sam uključivala samo u vreme jeftine struje, kao i mašinu za veš, koja je radilajednom nedeljno. Peglala uopšte nisam. Dnevno sam koristila jednu ringlu ne duže od sat vremena, često i kraće. Da bih pripremila čaj ili instant supu, koristila sam "električni bokal" koji smanjuje potrošnju.

Koristila sam samo dve sijalice od po 100 vati, naravno samo kada sam boravila u prostoriji u kojoj mi je bilo potrebno svetlo. Mašinu za sudove sam uključila dva puta za tih mesec dana i to takođe u vreme jeftine struje. Čak sam TV aparat i kompjuter isključivala "iz zida" kada ih ne upotrebljavam da one male sijalice ne troše", priča nam Zorica Pašić, penzionerka iz Beograda i kaže da, iako ponosna na potrošenih 342 kilovata, više nije uspela da se udene u taj limit i pored asketskog života.

Ono što Pašićevu posebno zbunjuje je što njene dve komšinice dobijaju račune da su potrošile 100-150 kilovatsati, a imaju brojnije domaćinstvo, pa i zaključuje da tu "nisu čista posla".

Nadamo se da će gospođi Pašić nov limit EPS-a za popust od 500 kilovat-sati biti nova šansa da iskuša sebe, ali i da se opusti i barem ne isključuje TV "iz zida".

(MONDO/A. Ć.)
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.