Grejanje diže račune

Izvor: TvojPortal.com, 01.Dec.2011, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejanje diže račune

/bizlife.rs/ Grejanje će ovog meseca mnogim domaćinstvima u Srbiji „zagrejati“ račune za struju i gas. Računi za električnu energiju svima koji koriste TA peći, kotlove i grejalice stizaće veći za 13,5 odsto nego u novembru prošle godine, dok će potrošači gasa plaćati od 11,1 do čak 25 odsto više nego lane.


Prema novom obračunu Agencije za energetiku, električne peći, kaloriferi i uljani radijatori, u stanu od 60 kvadrata, tokom svakog meseca grejne sezone >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << potroše 1.820 kilovata. A popust od 11,89 odsto, koji odobrava Elektroprivreda Srbije, važi samo za potrošnju do 350 kilovata i redovno izmirene račune. Tako će, već ovog meseca, u domaćinstva početi da pristižu računi za grejanje na struju od 6.880 do 20.450 dinara. A, novi obračun pokazuje da će biti veći od 800 do 2.450 dinara nego lane.
- Najjeftinije grejanje imaće domaćinstva koja termoakumulacione peći budu uključivala tokom jeftinije, noćne tarife - kažu u Agenciji. - Svako dopunjavanje peći tokom dana, korišćenjem skuplje električne energije značajno uvećava ove troškove. Tako će dopunjavanje dve peći snage od po tri kilovata, samo tokom dva sata dnevno, uvećati troškove grejanja za oko 44 odsto, te će domaćinstva plaćati svakog meseca po 9.900 dinara.
Slična situacija je i sa troškovima za gas. Od 1. novembra, „Srbijagasu“ je odobreno da domaćinstvima poveća račune za 11,1 odsto, dok su distributeri dobili zeleno svetlo da poskupe gas i do - 25 odsto. Računica Agencije pokazuje da je za peć na prirodni gas potrebno oko 230 kubika mesečno. Cenovnici distributera u Srbiji znatno variraju, pa kubni metar košta od 36,8 do 43,4 dinara. Tako će domaćinstva, u kućama i stanovima od 60 kvadrata, plaćati svakog meseca od 8.460 do 9.982 dinara.
Peći na ugalj ove zime više neće biti najpovoljnije. Proračun Agencije za energetiku pokazuje da će domaćinstva, u zavisnosti od vrste uglja, svakog meseca plaćati 7.760 do 8.300 dinara za grejanje. U odnosu na prošlu godinu, kada je ovaj vid grejanja bio najpovoljniji, sada će domaćinstva plaćati od 1.300 do 1.600 dinara više.
*izvor: www.novosti.rs

Srbijastrujaveci racunigrejanje

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.