Gradnja hidrocentrala na Ibru kreće 2012.

Izvor: NaDlanu.com, 07.Nov.2011, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradnja hidrocentrala na Ibru kreće 2012.

BEOGRAD, 7. novembra 2011. (Beta) - Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić najavio je da će gradnja prve dve od 10 hidroelektrana na Ibru početi sledeće godine.

BEOGRAD, 7. novembra 2011. (Beta) - Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić najavio je da će gradnja prve dve od 10 hidroelektrana na Ibru početi sledeće godine.Škundrić je agenciji Beta kazao da bi izgradnja trebalo da bude završena za dve do dve i po godine. On je podsetio da je to zajednički projekat Elektroprivrede Srbije i italijanske kompanije Seći."Formirano je i zajedničko preduzeće EPS-a i kompanije Seći za realizaciju projekata na reci Ibar. Reč je o kapacitetu od 117 megavata instalisane snage, a investicija je na nivou od 330 do 350 miliona evra", kazao je on.Škundrić je dodao i da je potpisan ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća izmedju EPS-a, kompanije Seći i Elektroprivrede Republike Srpske za korišćenje hidropotencijala na srednjem delu toka reke Drine, gde će se graditi hidoroelektrane snage 225 megavata."To su ozbiljni razvojni i regionalni projekti jedinstveni po svom karakteru u Evropi jer jedino Srbija ima tu vrstu partnerstva sa članicom EU na proizvodnji i plasmanu čiste energije", kazao je on.Škundrić je istakao da je cena od 15,5 evrocenti po kilovat satu koja je dogovorena za plasman struje iz Srbije na italijansko tržište skoro osam puta viša od proizvodjačke cene u Srbiji.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.