#Energija2016 Aleksandar Obradović: EPS nije planirao povećanje cene struje u ovoj godini

Izvor: Scandal.rs, 03.Mar.2016, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

#Energija2016 Aleksandar Obradović: EPS nije planirao povećanje cene struje u ovoj godini

Regionalna konferencija “Energetske perspektive i izazovi” održaće se 11. marta u Master centru Novosadskog sajma. Konferencija se održava drugog dana manifestacije “Međunarodni dani energetike i investicije“.

Kako se veliki broj srpskih kompanija iz oblasti energetike nalazi upravo na teritoriji AP Vojvodina (Srbijagas, NIS, Gazprom, Transnafta, Banatski Dvor, Euro Petrol i mnogi drugi) >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << odlučili smo da nakon dve u Beogradu, prvu energetsku konferenciju u 2016.  održimo u Novom Sadu.

Konferenciju će otvoriti predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić. Nakon njih, prisutnima će se obratiti ambasador Kraljevine Holandije u Beogradu, Hendrik G.C. van den Dool, šef Ekonomskog odeljenja Delegacije Evropske unije u Srbiji, Freek Janmaat i Ana M. Bulos, ekonomski savetnik Ambasade SAD u Beogradu.

Case study prezentovaće i direktor JP EPS-a, Aleksandar Obradović, sa kojim smo razgovarali o ceni struje, stabilnosti snabdevanja električnom energijom, planovima i projektima EPS-a.

Kakav je značaj “Elektroprivrede Srbije” za energetski sistem? Da li kupci u Srbiji mogu da očekuju stabilno snabdevanje električnom energijom? Da li će struja poskupeti ove godine?

– „Elektroprivreda Srbije“ je oslonac srpskog energetskog sistema i obezbeđuje pouzdano i stabilno snabdevanje električnom energijom domaćinstava i privrede. EPS je to dokazao u najtežim uslovima, kao što su katastrofalne poplave iz 2014. godine ili zimski meseci u kojima olujni vetrovi, sneg i led kidaju mrežu i obaraju stubove. Svaki put sistem je stabilizovan u najkraćem mogućem roku i za to su najzaslužniji radnici EPS-a. Reforme u EPS-u, koje su u toku, obezbediće da sistem funkcioniše još bolje. Cena električne energije u Srbiji najniža je u regionu i ispod tržišne. No, situacija na tržištu se menje i već neko vreme cena električne energije na berzama u regionu i Evropi je u padu. EPS nije planirao povećanje cene električne energije u ovoj godini. Pratićemo trendove i sve odluke biće usklađene sa stavovima Vlade Srbije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Šta su bili izazovi za “Elektroprivredu Srbije” u prošloj godini?

– U 2015. godini „Elektroprivreda Srbije“ prošla je kroz istorijske organizacione promene. Pod jednu „kapu“ integrisali smo proizvodnju električne energije i uglja zajedno sa trgovinom i sada se mnogo bolje planira. Od jula su i sve distribucije pod jednim „krovom“. Prvi rezultati reformi već su vidljivi i merljivi i sada je jasno da smo na dobrom putu da EPS narednih godina bude uspešan i profitabilan. Već je u prošloj godini ostvaren rezultat za 200 miliona evra bolji od očekivanog i umesto gubitka procenjeo je da će profit na nivou EPS grupe iznositi od oko 2,5 milijarde dinara. Jedinstven način poslovanja garancija je da će EPS dugoročno biti finansijski stabilna kompanija.

Da li su planirane nove investicije u 2016. godini? Koji su to projekti?

– EPS u ovoj godini pokreće najveću investiciju u elektroenergetici u Srbiji – gradnju novog bloka termoelektrane, prvog posle skoro tri decenije. Blok od 350 megavata u Kostolcu gradi se u okviru druge faze kreditnog aranžmana sa kineskim partnerima. Složene pripreme za ovaj projekat uveliko traju i nadam se da ćemo postaviti kamen temeljac u narednih nekoliko meseci. Prošle godine pokrenuli smo i projekat „EPS Metering“, a nastavljamo sa započetim investicionim projektima kao što je „zeleni“ projekat u „Kolubari“ za unapređenje proizvodnje uglja u kolubarskim kopovima i bolju zaštitu životne sredine. U toku je i modernizacija prvog agregata hidroelektrane „Zvornik“, a posle obnove sva četiri agregata snaga ove HE biće veća za 30 odsto. U ovoj godini očekujemo završetak projekta odsumporavanja u TE „Kostolac B“, gradi se i železnički kolosek, kao i pristanište. Nastavljamo i projekat modernizacije malih hidroelektrana, a pokrećemo i projekat gradnje vetroparka u Kostolcu.

Kompletan program konferencije i informacije o učešću možete pronaći OVDE

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.