EPS nabavio robota za varenje bagera

Izvor: RTS, 12.Sep.2018, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS nabavio robota za varenje bagera

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić posetio je "Kolubaru metal", gde je počeo da radi robot za varenje bagera, koji je prvi takav robot u Rudarskom basenu "Kolubara".
EPS je započeo modernizaciju RB "Kolubara", a krajnji cilj je da "Kolubara metal" u narednih pet godina bude na nivou da može sam da napravi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rotorni bager-glodar, rekao je Grčić.

Vrednost robota je 24 miliona dinara. Za čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera.
U pitanju je mašina za zavarivanje "panasonik TM–1800WG III", a Grčić napominje da je robot skoro nabavljen i testiran i da je sada već u punoj upotrebi.
Kako Grčić ističe, robot ne može da pravi greške. Ako uzmete dva najbolja radnika varioca, videćete da imaju različit var, dok sa robotom to nije slučaj, naveo je Grčić.
Do 30 odsto je smanjeno i vreme koje se potroši za pripremu papuče za varenje, dodao je.
"To je samo prvi korak u odnosu na ono što planiramo da uradimo u predstojećoj modernizaciji 'Kolubare metala'", naglasio je Grčić.
Naveo je da "Kolubar metal" ima svoje mesto u budućnosti. "Da možemo sami svojom pameću i opremom da napravimo kompletan bager-glodar u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za možda oko pet godina moći da se pohvalimo da nam niko ne treba", zaključio je Grčić.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za EPS rade i ROBOTI

Izvor: Mondo, 12.Sep.2018

U Kolubari Metal počeo je da radi robot za zavarivanje bagera, prvi takav robot u Rudarskom basenu Kolubara i Elektroprivredi Srbije...Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Ilustracija..Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić je u posetio Kolubara Metalu rekao da je EPS je započeo modernizaciju...

Nastavak na Mondo...

Robot i 400 kamera u Kolubari

Izvor: Danas, 12.Sep.2018

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić posetio je danas preduzeće "Kolubaru Metal" koja je nabavila i testirala robot za zavarivanje papuča na bageru. Članak Robot i 400 kamera u Kolubari se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.