Uskoro iz Kolubare ujednačen kvalitet uglja za termoelektrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2018, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro iz Kolubare ujednačen kvalitet uglja za termoelektrane

U Rudarskom basenu Kolubara u drugom kvartalu 2019. biće završen projekat koji će obezbediti ujednačen kvalitet uglja za termoelektrane, što će omogućiti značajnu uštedu od 10 odsto, izjavio je danas v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

"To su značajne uštede i nijedna država ne sme sebi da dozvoli taj luksuz" da ih izgubi, istakao je Grčić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prilikom obilaska površinskog kopa Tamnava zapadno polje, Kontrolnu sobu i montažni plac deponijskih mašina.

Objasnio je da je reč o Projektu energetska efikasnost upravljanja kvalitetom uglja u EPS-u i RB Kolubara - Zeleni projekat.

"Ono što je rak rana RB Kolubara i EPS-a jeste nedostatak upravljanja kvalitetom, odnosno nedostatak tzv. homogenizacije uglja ili izjednačavanje kvaliteta uglja i kalorijske vrednosti, u odnosu na to sa koje se tačke u Kolubari ugalj vadi iz zemlje i proizvodi", rekao je Grčić.

On je ukazao da se u Srbiji tri decenije kasnije nego što su to počele da rade zapadnoevropske zemlje, uvodi homogenizacija.

"Ovaj projekat je u okviru Zelenog projekta, paketa C, njegova ukupna vrednost je nešto ispod 180 miliona evra, a vrednost samog projekta homogenizacije je 54 miliona evra, zajedno s deponijom koja je neophodna za funkcionisanje. Trenutno smo na nivou od 85 odsto realizacije projekta", rekao je Grčić.

Prema njegovim rečima, projekat značajno kasni zbog problema koje ima jedan od izvođača - Energoprojekt.

"Nadamo se i verujemo da ćemo u prvoj polovini sledeće godine, tačnije u drugom kvartalu 2019, imati završen projekat i da će iz Kolubare ka elektranama poteći ugalj istog kvaliteta", naveo je Grčić.

On je ukazao da je to važno zbog ujednačavanje kvaliteta izraženo u kilodžulima, pošto se štedi ugalj, jer se za istu količinu dobija veća količina energije, navodeći da je studija pokazala da je na 10 godina rada termoelektrana sa određenom količinom uglja izgubili celu jednu godinu.

Drugi aspekt je svakodnevna razlika u kvalitetu uglja, što pravi strašne probleme na termoelektranama: neefikasnost, zastoje kvarove i gubitak vremena,

"Izraženo u novcima, strahovito mnogo sredstava gubimo godišnje", dodao je Grčić i naglasio da je zato to jedan od najvažnijih projekata u RB Kolubara, ali i za proizvodnju struje u TENT-u u Obrenovcu. Kolubara će konačno u 2019. biti na najvišem nivo i biti rame uz rame sa zapadnoevropskim kopovima", naglasio je Grčić.

Dodaje da je konstrukcija koja se pravi plave boje koju radi FAM i zelene bolju koju radi Energoprojekt, kako bi u svakom trenutku moglo da se prati ko je koliko uradio.

"U svakom trenutku mi znamo koje od ova dva preduzeća bolje napreduje i drži se plana i uspeva da ispoštuje rok, trenutno Energoprojekt ima značajna kašnjenja zbog problem unutar firme. Ali, imamo obećanje od Energoprojekta da će svi ti problemi biti rešeni i da će nastaviti s realizacijom, neke naznake na terenu pokazuju da će tako i biti", kazao je Grčić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EPS nabavio robota za varenje bagera

Izvor: RTS, 12.Sep.2018

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić posetio je "Kolubaru metal", gde je počeo da radi robot za varenje bagera, koji je prvi takav robot u Rudarskom basenu "Kolubara". . EPS je započeo modernizaciju RB "Kolubara",...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.