Druga runda dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2011, 03:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga runda dijaloga Beograda i Prištine

BEOGRAD -

Predstavnici Beograda i Prištine danas će u Briselu početi drugu rundu dijaloga, u okviru koje će, između ostalog, biti razmotreno pitanje snabdevanja Srba na Kosovu i Metohiji električnom energijom kao i pitanje matičnih knjiga.

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je jedan od ciljeva u delu razgovora koji se tiču snabdevanja strujom da se Elektroprivredi Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << omogući da funkcioniše na teritoriji Kosova i Metohije.

Time bi, kako je rekao, bilo normalizovano snabdevanje električnom energijom srpskog stanovništva.

Matične knjige: Originali i kopije

Stefanović je objasnio da je sada najveći problem u tome što Kosovo električnu energiju nabavlja mahom iz Albanije ili termoelektrane Obilić, osim severa Kosova i Metohije koje se snabdeva strujom posredstvom Elektroprivrede Srbije.

"Nadam se da ćemo ovu temu u ponedeljak uspešno zatvoriti i najzad omogućiti našim građanima da mogu da plaćaju i koriste električnu energiju i infrastrukturu kojom rukovodi naša kompanija", kazao je Stefanović.

Kada je reč o pitanju matičnih knjiga, Stefanović je kazao da Srbija ne može ustupiti originale matičnih knjiga koje su s Kosova i Metohije odnete nakon bombardovanja, jer bi to značilo odricanje od vlastitog suvereniteta, ali da je spremna da ustupi njihove kopije.

Vođa prištinske delegacije u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da će na novom sastanku u Briselu, danas, biti otvorena pitanja energetike i registarskih tablica, te da se nada zatvaranju pitanja pokrenutih na prvom sastanku.

"Upravo ta pitanja će biti tema razgovora i mogu da vas uverim i obećam da ću konstruktivno da se angažujem na iznalaženju rešenja po tim pitanjima", kazala je Tahiri u intervjuu agenciji Tanjug, pred drugu rundu razgovora Beograda i Prištine danas u Briselu.

U okviru prve runde razgovora u Briselu, 7. i 8. marta, dve delegacije su otvorile pitanja katastra, carinskih pečata, aviosaobraćaja, telekomunikacija i predsedavanja regionalnom zonom slobodne trgovine CEFTA.

Vučić: Lutajuća taktika

Pred drugu rundu pregovora Beograda i Prištine, zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić ocenio je da se ne zna šta je dugoročni cilj i da je samim tim taktika lutajuća.

Vučić je, međutim, ocenio da se dijalog ne vodi zato "što to mi želimo i volimo, niti zato što to želi Priština, već zato što smo na to naterani i jedni i drugi.

"Naterani smo, a šta iz toga možemo dobro da izvučemo? Možemo da vidimo kako da pomognemo našem narodu", naveo je on.

Zamenik predsednika SNS smatra da je "ključni problem naše države, ne samo partija na vlasti, nego svih nas, što ne postoji plan za budućnost Kosova i Metohije u Srbiji, za budućnost Srbije".

"U ovoj lutajućoj taktici bilo bi dobro da makar zajedničkim snagama tražimo ono što je najmanje loše za Srbiju. A mi to zajednički ne tražimo. Dakle, da napravimo dogovor, ne samo najveće dve partije, već da napravimo razgovor svih političkih stranaka i da to ne služi za političku paradu i šaradu...", kazao je Vučić.

Naša ključna zamerka je, rekao je on, što u parlamentu i drugim forumima nismo imali raspravu o tome.

"Mi moramo da znamo o čemu je reč i da i vlast i opozicija pokušaju hrabrije da razgovaraju - da vidimo šta nam je cilj u budućnosti i šta možemo da ostvarimo", kazao je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.