Da li su građani odgovorni za brojila na javnim površinama

Izvor: RTS, 11.Okt.2016, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su građani odgovorni za brojila na javnim površinama

Čija su odgovornost brojila u ormarićima koji se nalaze na javnim površinama i kojima potrošači nemaju pristup - pokušali smo da istražimo u Nišu. Tamo se Centru za zaštitu potrošača samo od početka ove godine javilo oko osamsto građana kojima EPS na teret stavlja oštećenja na brojilima, iako ključevi ormarića nikad nisu bili kod njih.
Sanja i Aleksandar Živković nedavno su kupili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kuću u Nišu, ali ne mogu da se usele jer im je struja pre mesec dana iskljčena. Obrazloženje - jedna od plombi je oštećena, što se tretira kao neovlašćena potrošnja.

"Ne mogu da shvatim kako neovlašćena, kad su svi računi - i prethodnog vlasnika i naši uredno plaćeni", pita se Sanja Živković. "Brojilo je zaključano u spoljnom ormariću kome mi nemamo pristup."
U Elektrodistribuciji Niš nisu želeli pred kamere, a odgovor su poslali mejlom, u kojem navode da oštećena plomba znači neovlašćenu potrošnju i da je korisnik dužan da prijavi oštećenje.
Naša pitanja odnosila su se na korisnike koji nemaju pristup brojilu, a žele da im se objasni kako su, onda, oni odgovorni i zašto, ali je taj odgovor izostao.
Pred vratima Centra za zaštitu potrošača gužva - najčešće zbog problema koje im zadaju neispravnosti na brojilima kojima pristup ima samo Elektrodistribucija. U Centru kažu - prava tih potrošača su ugrožena.
Ne postoji nikakva odgovornost potrošača za brojila na javnoj površini - tvrdi Profir Živković, iz niškog Centra za zaštitu potrošača "Forum":
"Imaju pravo na prigovor, na žalbu i na tužbu u tzv. upravnom postupku, ili da podnesu tužbu redovnom sudu za zloupotrebu prava, odnosno za lišavanje prava na korišćenje električne energije."
Prigovor i potrebnu dokumentaciju podneli su i Živkovići, i to odmah pošto im je struja isključena. Međutim, bez struje su i mesec dana kasnije, čekaju još jedno zasedanje komisije - uvereni u pozitivan ishod jer, kažu, nisu kršili zakone; ipak, sa zebnjom jer nema garancija da se sve neće ponoviti za mesec ili godinu dana.
rts.nis@rts.rs
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.