Brnabić: Ni u jednom trenutku nismo planirali da privatizujemo EPS

Izvor: B92, 24.Jul.2023, 16:19

Brnabić: Ni u jednom trenutku nismo planirali da privatizujemo EPS

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas da ni u jednom trenutku nije planirano da se privatizuje Elektroprivreda Srbije.

U planu je profesionalizacija EPS-a što je, smatra ona, u najboljem interesu radnika.

Brnabić je na sastanku sa novinarima koji prate ekonomiju i privredu, navela da je postavljen nadzorni odbor u kom su neki od najboljih evropskih stručnjaka, a da će direktor EPS-a biti izabran na konkursu, koji bi trebalo da bude raspisan u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najkraćem mogućem roku.

Brnabić očekuje da se EPS u budućnosti vodi na profesionalniji način, kako bi mogao da se takmiči sa najjačim energetskim kompanijama na tlu Evrope, što će, ističe ona, za građane Srbije značiti sigurnost snabdevanja i dugoročnu održivost.

"Plan je profesionalizacija EPS-a, a mislim da je to u najboljem interesu radnika i da će im omogućiti veće plate", naglasila je premijerka na sastanku organizovanim da bi se otklonile nedoumice oko Predloga zakona o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu.

Državna sekretarka Ministarstva finansija Slavica Savičić istakla je da u Zakonu o privrednim društvima postoji čitav niz privrednih društava koja posluju u formi Društva sa ograničenom odgovornošću, kao i da do sada nije postojala prepreka da se oni transformišu u smislu Zakona o privrednim društvima. Savičić je rekla da okosnica Zakona nije njihova transformacija, već upravljanje i racionalno korišćenje resursa.

Državna sekretarka je, povodom javnih preduzeća koja upravljaju nacionalnim parkovima, naglasila da ne postoji zakonski okvir da se zemljište unese u kapital tih preduzeća.

"Država je javnim preduzećima dala resurse da upravljaju parkovima kao dobri domaćini, ali im nije dala vlasnička prava ni u jednom trenutku. Upravljanje nije niti svojina niti korišćenje, ono je mnogo manji segment svojinskih prava", rekla je Savičić. Istakla je da se javno preduzeće ne može javiti kao vlasnik u katastru, pošto je to javna svojina Republike Srbije.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada Srbije neće odustati od predloga Zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije i naglasila da je otvorena za sve predloge u vezi sa njim, ali da je do sada u javnoj raspravi dobijeno veoma malo konstruktivnih predloga.

"Jedan od njih je onaj koji je dala Transparentnost Srbija, a odnosi se na potrebu usklađivanja Zakona o sprečavanju korupcije i to ćemo uraditi. Ostalo su bile uglavnom političke floskule", istakla je Brnabić na sastanku sa novinarima u Palati Srbija, na kome je razgovarano o predlogu ovog zakona.

Odgovarajući na pitanje kada će se zakon naći na sednici Vlade, Brnabić je rekla da će sa ministrom finansija Sinišom Malim, koji sada privremeno vodi i Ministarstvo privrede, odlučiti da li da se organizuje još neka javna rasprava o ovom predlogu, pre razmatranja na vladi. Pojasnila je da je zakon sada formalno u vidu nacrta i da će to tako biti dok se na Vladi Srbije ne usvoji u formi predloga.

"Imali smo raspravu sa sindikatima, sa političkim strankama i nevladinim organizacijama, a ovo danas je treća rasprava. Kada se rasprave završe, zakon ćemo staviti na prvu sledeću sednicu Vlade Srbije", kazala je Brnabić i dodala da bi volela da to bude što pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.