Bogatstvo EPS-a na Kosovu i Metohiji: Mrak Nacionalno obojen (deo treći)

Izvor: KMnovine.com, 22.Feb.2015, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogatstvo EPS-a na Kosovu i Metohiji: Mrak Nacionalno obojen (deo treći)

Odmah po nelegalnom samoproglašenju šiptarske kvazi-nezavisnosti na Kosovu i Metohiji, redakcija stručnog časopisa pri EPS-u "kWh" napravila je analizu vrednosti ovog preduzeća. Podaci - zapanjujući!


   
Termoelktrana naizgled radi punom parom ali su naselja najbliža njoj - mraku, pre svega ako su naseljena Srbima. Foto: KM Novine    

Privremena vlast u Pokrajini, mimo ovlašćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << koja ima, onemogućava uticaj Srbije na rešavanje problema u snabdevanju električnom energijom i planiranje razvoja lektroprivrede
na Kosmetu.

Iz uvodne reči Anke Cvijanović, urednika časopisa "kwh"
   

Iz časopisa "kWh", broj 410, mart 2008. godina, deo drugi (pročitajte i prvi i drugi deo)
Pod okriljem Unmika, a suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, privremene kosovske institucije u proteklih nekoliko godina donele su nove zakone, zaodenute u evropske normative, na osnovu kojih su regulisale davanje koncesija na eksploataciju uglja i izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Pokrajini. Usvojile su i projekat za izgradnju nove termoelektrane - „Kosovo C“ od 2.100 megavata, kao i otvaranje novog površinskog kopa „Sibovac“, čija bi godišnja proizvodnja bila 21 milion tona uglja za potrebe ove nove, ali i postojećih elektrana u Obiliću.


Tender je raspisan, zainteresovani investitori su se prijavili i sada sledi izbor najpovoljnijeg ponuđača.


I „Kosovo C“ u funkciji iseljavanja

Usmeravanje razvoja odvija se mimo vlasti u Beogradu i Elektroprivrede Srbije, na osnovu čijih se višegodišnjih istraživanja i projekata sada Priština priprema da gradi novu elektranu i otvori novi kop. Istina, „da se Vlasi ne bi dosetili“, projekat je modifikovan u pogledu lokacija i korišćenja resursa, i to na štetu srpske zajednice.

Reč je o tome da je srpskim planovima bilo predviđeno da se na TE „Kosovo B“ izgrade još dva bloka iste snage kao što su postojeći, a da se „Kosovo C“ gradi južno od TE „Kosovo A“,
gde bi se ubuduće širio i površinski kop. Sada Priština namerava da sve smesti u okruženje „Kosova B“, zahvatajući tako najveći deo prostora na kome živi srpska zajednica. Pri tome, nikome ne pada na pamet da srpskoj zajednici u okrajini omogući korišćenje barem dela tih resursa i budućih kapaciteta.
 

Unmik i privremene kosovske institucije nastoje, u stvari, da svaki segment elektroenergetike na Kosmetu drže podalje od srpskog uticaja, dajući tako lošem korišćenju elektroenergetskih resursa i kapaciteta, zbog kojeg je Kosmet najčešće u mraku, čisto albanski nacionalni predznak.

Jedino su kooperativni u onim delovima gde im je samostalnost ograničena jedinstvenošću elektroenergetskog sistema Republike Srbije, kao što su prenos električne energije, ili ispomoć u energiji u slučaju havarije na nekom od blokova obilićkih elektrana. Do koje mere taj separatni odnos ide, verovatno najrečitije kazuje to što već dve zime Unmik neće da prihvati pomoć u električnoj energiji od Vlade Srbije iako Kosmet nema struje. Ta tobožnja samodovoljnost vlasti u Prištini direktno ide na
štetu građana Pokrajine, ponajviše, naravno, na štetu srpske zajednice, koja i jeste najugroženija uopšte, ali i u pogledu snabdevenosti strujom.

Suština je u tome da Kosovo i Metohija od dolaska međunarodne misije nema dovoljno električne energije za potrebe konzuma u Pokrajini, koji u međuvremenu jeste narastao, ali to nije jedini razlog mraka koji ne može da se otkloni.

I posle uloženih gotovo 700 miliona evra (podatak koji se najčešće navodi) u osposobljavanje obilićkih termoelektrana, nedostaje oko trećina potrebnih količina energije, maltene ceo onaj deo koje su TE „Kosovo“ svojevremeno plasirale u sistem EPS-a izvan Pokrajine, podmirivši prethodno kosmetski deo potrošnje. Sada trećina nedostaje i kada se deo konzuma pokrije uvozom električne energije.


Proizvodnja manja nego u prošlom veku

Boško Buha, direktor Direkcije EPS-a za proizvodnju, koji je u prošloj deceniji bio direktor TE „Kosovo“, kaže za naš list da su obilićke elektrane mnogo više proizvodile dok je EPS upravljao ovim objektima.

Recimo, 1998. godine, u vreme veoma teške bezbednosne situacije, kada su albanski teroristi neprestano nasrtali na srpsku policiju, pa i civile, TE „Kosovo“ su proizvele oko 4,5 milijardi kilovat-sati. Tu proizvodnju još nisu dostigle pod upravom Unmika.
Buha smatra da bi, uz dobar stručni tim, iz TE „Kosovo“ moglo vrlo brzo da se dobije i celih šest milijardi kWh, a ako bi se revitalizovali blokovi TE „Kosovo A“ i izgradila još dva blokaTE „Kosovo B“, godišnja proizvodnja mogla bi da se podigne na devet milijardi kWh.


Dragutin Marković, direktor Sektora za distribuciju u Direkciji EPS-a za kosmetska preduzeća, ocenjuje da temeljni problem nije toliko nedostatak količine električne energije, već snage u kosmetskom delu elektroenergetskog sistema.

On navodi da su u Prištini nedavno saopštili da je u pogonu 600 megavata u Obiliću i da se uvozi 150 megavata na svaki sat tokom dve trećine dana, ali da je za potrebe konzuma na Kosmetu neophodno oko 1.050 megavata na mreži.

Ili, dnevno se obezbeđuje oko 17 miliona kWh, a potrebno je najmanje 22 miliona, i to pod režimom redukcija koje su na snazi. Ono što se u elektroenergetskom sektoru na Kosovu i Metohiji ispoljava svih ovih godina od dolaska Kfora i Unmika jeste da ni najbogatija nalazišta uglja, kao što su na Kosmetu, niti moćna instalisana snaga prerađivačkih, prenosnih i distributivnih kapaciteta, kakvi su izgrađeni na tlu Pokrajine u prošlom veku, nisu garancija da će građani imati minimum civilizacijskih uslova za život.

Nezamenljiv faktor su znanje, stručnost i iskustvo u upravljanju elektroenergetskim sistemom, a privremena vlast u Pokrajini pokazala je da to nema – ističe Marković.

   Sutra: Čekajući povratak   
I „Kosovo C“ u funkciji iseljavanja. – Priština namerava da sve smesti u okruženje „Kosova B“, zahvatajući tako najveći deo prostora na kome živi srpska zajednica.

Piše: Anka Cvijanović, 
urednik časopisa "kWh"
 Pripremile: KM Novine


Zaštićeno © 2014 - 2015 / KM Novine / Sva prava na autorski materijal zaštićena!
Preuzimanje i upotreba sadržaja dozvoljena jedino uz pravilno navođenje izvora / www.kmnovine.com


Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.