Vlada počela pregovore sa Gaspromom

Izvor: B92, 13.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada počela pregovore sa Gaspromom

Beograd -- Pregovori Vlade Srbije i Gasproma o energetskom aranžmanu sa Rusijom počeli su danas i trajaće narednih dana, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Ako Rusi odustanu od izgradnje gasovoda, biće u obavezi da vrate akcije NIS-a?

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da još nije stigao odgovor na zvanično pismo koje je sa premijerom Mirkom Cvetkovićem uputio Gaspromu, sa predlogom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompletnog ugovora za Naftnu industriju Srbije (NIS), skladište gasa u Banatskom Dvoru i gasovod.

On je istakao da nije bilo nikakvih pregovora sa ruskom stranom o energetskom sporazumu u poslednje dve sedmice, otkad je poslat predlog ugovora. U zvaničnom predlogu upućenom Rusima traži se povezivanje tri dela energetskog sporazuma - prodaja NIS-a, izgradnja gasovoda i skladišta u Banatskom Dvoru.

Dogovor o gasnom aranžmanu može se postići za deset dana, procenio je državni sekretar Ministarstva energetike Dušan Mrakić i dodao da su se ruska i srpska strana dogovorile da ne obelodanjuju detalje pregovora koje u Beogradu vode ovlašćeni predstavnik Gaspromnjefta Dmitrije Mališev i srpski zvaničnici.

"Očekuje se da sledeće sedmice dođu u Beograd i predstavnici Gasproma da bi se obavili razgovori i utvrdili predlozi ugovora za potpisivanje u vezi sa gasovodom Južni potok i skladištem Banatski dvor", rekao je Mrakić, koji je i šef ekspertskog tima Vlade Srbije za gasovod Južni tok.

Na pitanje da li se razgovara i o uslovima prodaje Naftne industrije Srbije i da li dogovor o tome može da bude postignut u roku od 10 dana, Mrakić je kazao da je "sve stavljeno na sto" i da će se "o svemu razgovarati tokom narednih dana".

Ruska strana bi trebalo da saopšti svoju odluku o predlogu Vlade Srbije da u NIS investira 700 miliona evra, umesto predviđenih 500, kao i da pored predviđenih 51 odsto akcija po ceni od 400 miliona, otkupi još 19 odsto akcija srpske naftne kompanije, po važećim zakonima.

U tom paketu predloga, koji su potpisali premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar ekonomije Mladjan Dinkić je i zahtev da gasovod Južni tok ima magistralni karakter sa kapacitetom od 20 milijardi kubika godišnje.

Srpski tim je odbio predlog Rusa da se dogovorene investicije od 500 miliona evra u NIS, izvedu tako što bi se sam NIS kreditno zadužio, dok bi Gasprom bio samo garant za ovaj kreditni aranžman.

Zatraženo je i da Gasprom odmah investira 500 miliona evra u srpsku naftu kompaniju, a da se NIS dodatno zaduži za još 700 miliona evra, čime bi se dostigla potrebna cifra za obnovu rafinerija i efikasno funkcionisanje te kompanije.

Prema pisanju medija, u predlogu ugovora koji je srpska strana uputila, Srbija traži isplatu kaznenih penala ukoliko Gasprom bude kasnio s izgradnjom gasovoda "Južni tok", a ako Rusi naknadno odustanu od njegove izgradnje, biće u obavezi da vrate akcije NIS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.