U Kosovskoj Mitrovici održana akademija povodom Savindana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2020, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kosovskoj Mitrovici održana akademija povodom Savindana

U Kosovskoj Mitrovici večeras je u Mitrovačkom dvoru održana svečana akademija povodom obeležavanja Savindana.

Književnik Živojin Rakočević je u obraćanju rekao da je, iz onoga što se dešava u Crnoj Gori ovih dana, progovorila vera i progovorio je Sveti Sava.

“Danas nad očevinom Svetog Save u Crnoj Gori svetac nema mesta, ali se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dogodilo još nešto - dogodilo se nešto što niko nije očekivao. Verovalo se da svega ima u Crnoj Gori, ali da samo vere nema i da Svetog Save nema. Onda je progovorila vera i progovorio Sveti Sava i postavili su ti ljudi, koji su izašli niotkuda, temelje novog modela za naše nacionalno pregnuće u ovom vremenu, a oni su zasnovani na četiri principa - veri, naciji, slobodi i demokratiji”, poručio je Rakočević, prenosi Kosovo Onlajn.

O životu i delu Svetog Save govorio je i episkop raško-prizrenski Teodosije, a predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je istakao da je i za ovaj Savindan neophodno jedinstvo i sloga medu Srbima.

“Ujedinjenje i sloga je ono u čemu treba da budemo istrajni. Sveti Sava zauzima posebno mesto među nama imajući u vidi da hram u južnoj Mitrovici nosi njegovo ime i da je opstao i okuplja i dalje narod. Sloga iznad svega medu srpskim narodom i pravoslavcima širom sveta”, rekao je Spirić.

U okviru akademije prigodan program priredila su deca školskog i predškolskog uzrasta, hor Muzičke škole “Miodrag Vasiljević” i Crkveni hor “Branislav Nušić”.

U umetničkom delu programa svoje stihove je kazivala pesnikinja Milica Bakrac iz Nikšića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.