Izvor: Nezavisne Novine, 14.Apr.2016, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karamatić: Nova varijanta zajedničkog odlagališta nuklearnog otpada sa Slovenijom

SARAJEVO - Član Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u opštini Dvor, Mario Karamatić kazao je danas da je u vezi s tim uspostavio kontakt sa zastupnicom u Evropskom parlamentu Marijanom Petir, a kontaktirao je i zastupnike HSS-a u Saboru Republike Hrvatske Branka Hrgu i Davora Vlaovića.

Po njegovim riječima, oni će uraditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sve što je moguće s njihove strane da skladište radioaktivnog otpada ne bude na području opštine Dvor.

“Kontaktirao sam i kolege iz HSS-a koji jesu u opštini Dvor i tu je načelnik iz HSS-a. Oni se snažno protive odlaganju otpada na području te opština upravo zbog razloga koje smo i mi naveli, zbog sastava tla, zbog mogućnosti jačih zemljotresa, zbog svega”, kazao je Karamatić, koji je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Istakao je da je uvjeren da će se u nekom idućem periodu „uspjeti izmjestiti to odlagalište, da neće tu biti“.

“Otvorila se nova varijanta da se napravi zajedničko odlagalište s Republikom Slovenijom i tamo bi mogao biti uskladišten apsolutno sav radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško”, kazao je Karamatić.

Članovi Radne grupe za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u opštini Dvor, nedavno su, nakon konstituirajuće sjednice, poručili da ta lokacija nije adekvatna za zbrinjavanje nuklearnog otpada, te da će učiniti sve da ne dođe do izgradnje tog odlagališta.

Radna grupa je dogovorila da pripremi tekst rezolucije kojom će obavezati predstavnike u nadležnim institucijama BiH da diplomatskim putem s organima Republike Hrvatske pokušaju postići dogovor da hrvatske vlasti ne odaberu ovu lokaciju.

Takođe je zaključila i da traži, putem Ministarstva spoljnih poslova, da im Hrvatska omogući održavanje triju javnih rasprava u Bihaću, Novom Gradu i Sarajevu da bi svi organi Republike Hrvatske čuli mišljenje i stručne javnosti i bh. predstavnika.

Kako je tada rečeno, građani svih opština u slivu Une, a i Vlada Unsko-sanskog kantona eksplicitno su se izjasnili protiv izgradnje odlagališta na ovom lokalitetu.

Mario Karamatić je tada obećao da će učiniti sve što je u njihovoj moći, „a i malo više od toga“, da kolege iz Republike Hrvatske uvjere da potraže neku drugu lokaciju i da to ni u kom slučaju ne bude Trgovska gora.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.