Gubici veći od investicije u Banatski Dvor

Izvor: Blic, 12.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubici veći od investicije u Banatski Dvor

Rusija se obavezala da će danas u 8 sati po srednjoevropskom vremenu ponovo početi da isporučuje gas Evropi, a očekuje se da ruski gas u našu zemlju stigne za dva-tri dana. Niko od nadležnih ne daje procene kolike su štete naše privrede zbog zastoja u radu usled nedostatka ovog energenta, ali iz Unije poslodavaca poručuju da je za sada gubitak veći od 1,5 milijardi dinara. Pored toga, Srbija je zbog nedostatka zaliha gasa proteklih dana bila primorana da ovaj energent kupuje od evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemalja po višoj ceni.

Srbija od četvrtka, 8. januara, dobija isporuke gasa najpre iz Mađarske, a zatim i Nemačke, što uz milion kubnih metara gasa koliko se dobija iz domaće proizvodnje i skladišta omogućuje podmirenje potrošnje toplana, domaćinstava i prioritetnih potrošača, ali ne i industrije.

Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”, očekuje da će u naredna dva-tri dana biti normalizovano snabdevanje gasom u celoj zemlji i svih potrošača.

- Od momenta pokretanja procedure biće potrebno od 36 do 48 sati da gas stigne do nas i od 12 do 24 sata da mi stabilizujemo sistem - rekao je Dušan Bajatović.

SNS traži ostavku Škundrića

Šef poslaničke grupe „Napred, Srbijo” Tomislav Nikolić kritikovao je Vladu Srbije zašto je dozvolila da Srbija upadne u energetsku krizu i zašto nije imala spremne rezerve gasa, a pitao je i ko je ovlastio predsednika Srbije Borisa Tadića da pregovara o pomoćnim količinama gasa.

- Da li imamo Vladu ili je nemamo, da li je Vlada zadužila Tadića da pregovara o gasu koji je trebalo da dobijemo i da li to znači da nemamo ministra za energetiku i predsednika Vlade i koliko sada košta taj gas, koliki su svakodnevni gubici - pitao je Nikolić i dodao da će naprednjaci podneti predlog za razrešenje ministra energetike Petra Škundrića.

On je u izjavi za „Blic” rekao da su ad hok isporuke gasa, a to su isporuke od Mađarske i Nemačke, uvek skuplje, ali da su u odnosu na berzanske cene „sasvim korektne”.

- Mi sada hiljadu kubika gasa plaćamo oko 500 dolara, a gas koji kupujemo od Rusa oko 450 dolara. Ipak, mislim da se, s obzirom na situaciju, ovakva ponuda može smatrati opravdanom - objašnjava Bajatović.

Da Srbija ima skladište gasa iz koga bi mogla da koristi uskladišteni plavi energent, i finansijski bi mnogo bolje pregurala krizu. Ovako, naša zemlja za oko pet miliona kubika gasa koji dobija svakog dana od Mađarske i Nemačke, dnevno plaća oko 2,5 miliona dolara, što je za oko 250.000 dolara više nego za gas koji bi u normalnim okolnostima stizao iz Rusije ili bio crpen iz skladišta gasa.

Zbog nedostatka gasa, trpi i domaća privreda, a Bajatović ne zna kolike će gubitke pretrpeti srpske kompanije zbog energetske krize.

- Ja ne mogu da procenim koliki je gubitak naše privrede zbog ove krize, ali je on sigurno veći nego što košta obnavljanje Banatskog Dvora. Za stavljanje skladišta u Dvoru u operativno stanje potrebno je 21.800.000 evra da bismo mogli da u njega utisnemo tri i izvlačimo pet miliona kubika gasa - ističe Bajatović.

On je kazao da bi i u Mokrinu moglo da bude izgrađeno još jedno skladište gasa i naglasio da u Srbiji ima još nekoliko lokacija koje bi mogle da budu iskorišćene za to.

- Ako bi se o tome ozbiljno razmišljalo, Srbija bi mogla da bude regionalni skladišni operater sa pet do sedam milijardi kubnih metara, što znači da bismo mogli da budemo dominantni igrač u regionu - kazao je on.

Međutim, pre velikih priča i planova domaće privrednike najviše brine kako nadoknaditi gubitke koje im proizvodnja trpi zbog oskudice gasa. Prema rečima portparola Unije poslodavaca Srbije, Dragoljuba Raića, najmanje 34 uglavnom izvozno orijentisana preduzeća iz Srbije pretrpela su gubitke jer su morala da obustave ili redukuju proizvodnju.

On je ukazao na to da su nestašicom gasa najviše pogođene proizvodne farmaceutske kompanije iz Vojvodine, kao i srednja preduzeća iz Mačve i industrijske zone Jagodine.

Bajatović: Tužba je političko pitanje

Dušan Bajatović kaže da će „Srbijagas” pitanje podnošenja tužbe protiv Ukrajine razmotriti zajedno sa Vladom Srbije.

- Za sada postoje pravni osnovi da tužimo Ukrajinu, ali pošto je ovo i političko pitanje, odluku ćemo doneti nakon što ovo pitanje budemo razmotrili sa Vladom - rekao je Bajatović.

- To su kompanije koje su ugradile moderna postrojenja koja funkcionišu na gas, a među njima su „Hemofarm”, kao i „Knjaz Miloš” koji je uspeo delimično da se preorijentiše i da zadrži 75 odsto svoje proizvodnje - rekao je Raić.

On je istakao da su gubitke pretrpele i „Topla valjaonica” iz Smedereva, „Želvoz”, „Nekse grupa” i kompanije iz Vršca i drugih gradova Vojvodine, koja je, kako je rekao „najviše gasifikovana i gde je privredna aktivnost takoreći obustavljena”.

U Ministarstvu energetike kažu da gubici domaće privrede svakako postoje, ali ne mogu da daju procene koliki je njihov iznos.

- Mi smo proteklih dana pokušali da smanjimo štetu, ali ona sigurno postoji. Kompanije koje su pretrpele gubitke mogle bi da tuže Ukrajinu zbog prestanka isporuke ovog energenta. Činjenica je da država mora da ima više alternativa u ovakvim situacijama, te da je važno da imamo skladište gasa. Ipak, ukrajinska kompanija je morala da najavi bar 24 sata unapred da gasa neće biti - kažu u Ministarstvu energetike.

Međutim, srpske kompanije koje koriste gas kao energent, zahtevaju isplatu obeštećenja i najavljuju tužbe protiv naše države. One su prošle nedelje imale preko 1,5 milijardi dinara gubitaka dok bi ove nedelje oni mogli da dostignu i 2,2 milijarde, saopštilo je Udruženje poslodavaca Srbije. Oni ističu da je Ministarstvo energetike bilo dužno da obezbedi korišćenje rezervi gasa u skladištu Banatski Dvor i dodaje da je ono bilo nespremno i slepo verovalo u ruske i ukrajinske partnere.

Stevan Avramović, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže da su vlasnici i menadžment pogođenih kompanija ogorčeni na ponašanje političke elite.

- Domaći političari već godinama preporučuju privrednicima da pređu na gas u svojim proizvodnim pogonima. Sada su dužni da toj istoj privredi pomognu da nadoknadi štetu. Ukoliko to ne učine, vlasnici mnogih preduzeća tužiće državu pred međunarodnim sudovima za nadoknadu gubitaka - izričit je Avramović.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas kaže za „Blic” da naša industrija ionako vrlo slabo radi, ali da je teško proceniti koliki su sada njeni eventualni gubici.

- Moguće je da svako ko koristi gas, a nije ga imao, traži odštetu. Međutim, i svako ko nije imao alternativu sam je kriv. Jedno preduzeće mora da obezbedi i druge izvore energije, kao što i svako domaćinstvo pređe da se greje na struju kada nema gas - objašnjava Vuletić.

Na pitanje koliko smo izgubili time što nismo koristili sopstvene zalihe, već smo kupovali od zemalja iz okruženja, Vuletić odgovara:

- Mi ćemo i gas od Mađara i Nemaca platiti po približno tržišnoj ceni, dok ćemo Rusima platiti samo one količine koje smo dobili. Ako je trebalo da dobijemo deset miliona kubika gasa, a nismo ih dobili, naravno da ih nećemo platiti. U tom smislu ćemo biti negde na istom, ono što je trebalo da platimo „Gaspromu”, platićemo Mađarima. Međutim, trebalo je da imamo svoje zalihe gasa - ističe Vuletić.

Dramatično u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu

Mnoge fabrike u Srbiji i juče su kao i prethodne nedelje imale problema sa proizvodnjom zbog nestašice gasa.

U Srpskoj fabrici stakla situacija je, čini se, najteža, jer od pet radi samo jedna peć, a ako se dogodi da se staklo u toj peći ohladi, posledice bi bile nesagledive za Paraćin i radnike koji žive od ove fabrike. Nezavisni i Samostalni sindikat SFS, kao i rukovodioci juče su poslali zahtev ministru energetike Petru Škundriću da se sastanu kako bi Škundriću bilo predočeno alarmantno stanje u kome se fabrika nalazi. Naime, staklari koriste 5.000 kubika gasa na sat i u dramatičnom su strahu da se ne dogode havarije na cevima. Ako se rastopljeno staklo u pećima ohladi i zamrzne, radnici bi morali da vade staklo iz peći i rasturaju kompletnu mehanizaciju.

- Rasturanje i vađenje stakla je gotovo nemoguće, tako da bi u situaciji ako se dogodi da se staklo ohladi, jednostavnije bilo da se Srpska fabrika stakla sruši i izgradi nova - kažu u ovoj fabrici.

Normalizacija proizvodnje i rada „Kablova” u Jagodini sada zavisi od dnevnih temperatura, potvrdio je zamenik direktora ovog preduzeća Slavko Vujičić. Prošle nedelje je zbog prestanka snabdevanja gasom proizvodnja obustavljena, a zaposleni su upućeni na prinudni odmor.

- Proizvodni proces zavisi od tehnološke pare i dok dnevne temperature ne budu u plusu ne možemo da ponovo napunimo sistem vodom. Ako bismo sada ponovo punili sistem rizikovali bismo da se voda zaledi i da dođe do pucanja cevi. Pokušaćemo da deo po deo proizvodnog ciklusa osposobljavamo - rekao je Vujičić.

Fabrika železničkih vozila „Želvoz” u Smederevu neće raditi do 15. januara zbog problema sa snabdevanjem gasom. Kako se navodi u saopštenju, rad je obustavljen da bi se očuvali proizvodni pogoni i zdravlje radnika. Rusko-ukrajinski spor oko gasa koji je rezultirao obustavom napravio je velike štete i novosadskoj privredi, ali se njene razmere još ne mogu jasno utvrditi. Juče je još bez gasa bio metalski kompleks u industrijskoj zoni Novog Sada, dok je mesno-prerađivačka industrija dobila gas još u subotu i od tada radi punom parom.

A. S. - A. Đ.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.