Banatski dvor pušten u rad

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Banatski dvor" pušten u rad

Podzemno skladište gasa Banatski Dvor pušteni u rad u prisustvu predsednika Borisa Tadića.

Predsednik Upravnog odbora ruske kompanije "Gasprom" Aleksej Miler pustio je u rad Podzemno skladište gasa Banatski Dvor.

Zvaničnom puštanju u rad podzemnog skladišta gasa prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić i direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Planiran je i radni sastanak predsednika Srbije sa Upravom "Gasproma".

"Banatski dvor" ima aktivnu zapreminu od 450 miliona kubnih metara i maksimalnu produktivnost u procesu izvlačenja od pet miliona kubnih metara na dan.

Objekat je stavljen u komercijalnu upotrebu 1. oktobra, a kao zajedničko ulaganje "Gasproma" i Srbijagasa" važno je za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja energijom u Srbiji, kao i za isporuku prirodnog gasa iz Rusije, ako se uzme u obzir primena projekta "Južni tok".

Saradnja "Gasproma" i "Srbijagasa" na izgradnji "Banatskog dvora" razvija se na osnovu dogovora vlada dveju država o saradnji u industriji nafte i gasa, koji je sklopljen između Rusije i Srbije 25. januara 2008. godine.

Dogovor o formiranju zajedničkog projekta skladišta Banatski Dvor, između "Gasprom Eksporta", "Gasprom Germania" i "Srbijagasa" potpisan je u oktobru 2009. godine.

Zajedničko preduzeće, u kome "Gasprom" ima udeo od 51, a "Srbijagas" 49 procenata, zaduženo za izgradnju i eksploataciju podzemnog skladišta, registrovano je u februaru prošle godine.

Nova komandna sala u Rafineriji nafte "Pančevo", u okviru postrojenja za hidrokreking i hidroobradu, koja se, takođe, otvara danas, biće centar upravljanja proizvodnim procesima moderinizovanog kompleksa.

Modernizacija Rafinerije nafte "Pančevo", vredna oko 500 miliona evra, počela je juna 2009. godine i treba da bude završena do kraja 2012. godine.

Kompleks hidrokreginga i hidroobrade je najveći objekat koji se gradi u okviru programa modernizacije Rafinerije i predstavlja sastavni deo ugovora o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a, koji su potpisale Republika Srbija i "Gaspromnjeft". U izgradnju postrojenja za hidrokreging i hidroobradu biće uloženo 396 miliona evra.

Ostatak novca biće investiran u izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika, kao i u modernizaciju i izgradnju objekata industrijske infrastrukture fabrike i realizaciju ekoloških projekata.

Taj kompleks omogućiće povećanje obima prerade u pančevačoj rafineriji do 4,8 miliona tona nafte godišnje, čime će biti zadovoljene ne samo potrebe srpskog tržišta, već i omogućen izvoz u zemlje balkanskog regiona.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.