Читај ми!

Banatski Dvor pušten u rad

Otvaranje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru pokazuje da je odluka o strateškom partnerstvu sa "Gaspromom" bila ispravna, rekao predsednik Boris Tadić. Srbija može ponovo biti važno energetsko čvorište u jugoistočnoj Evropi, istakao Tadić.

Predsednik Upravnog odbora ruske kompanije "Gasprom" Aleksej Miler pustio je zvanično u rad podzemno skladište gasa Banatski Dvor, u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića i direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića.

Predsednik Tadić rekao je da otvaranje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru pokazuje da je odluka o strateškom partnerstvu sa "Gaspromom" bila ispravna.

Tadić je rekao da Srbija može ponovo biti važno energetsko čvorište u jugoistočnoj Evropi.

Prema njegovim rečima, saradnja sa ruskim kompanijama samo ojačava međunarodnu poziciju Srbije, koja je zainteresovana za proširenje saradnje sa ruskim, ali i sa svim kompanijama iz sveta.

"Imali smo štete zbog toga što tada nismo imali pune kapacitete gasnog skladišta, sada ih imamo. Građanima smo obećali da ćemo završiti taj posao i, evo, završili smo ga u saradnji Srbijagasa i Gasproma", rekao je Tadić u Banatskom Dvoru.

Tadić veruje da će "Srbijagas" uspeti da se izbori sa ekonomskim teškoćama i da će u narednom periodu doći do novih investicija u razvoj, ne samo u domenu nafte i gasa, već i u oblasti proizvodnje električne energije.

Direktor "Srbijagasa" rekao je da će u energetski sektor Srbije biti investirano oko pet milijardi evra, ako uspešno budu realizovani svi planirani projekti u okviru srpsko-ruske saradnje u energetici.

Miler: "Južni tok" bez odlaganja

Prilikom puštanja u rad skladišta gasa, Miler je rekao da će izgradnja gasovoda "Južni tok" početi 2013. godine, da će biti završen do kraja 2015. godine i da neće biti odlaganja u realizaciji tog projekta.

Miler je rekao da je početak rada Banatskog Dvora prvi objekat u okviru projekta "Južni tok". Čelnik "Gasproma" ukazao je na zainteresovanost "Gasproma" da investira u izgradnju gasnih centrala u Srbiji, a da je "Gasprom banka" spremna da otvori filijalu u Srbiji.

Aleksej Miler je najavio nastavak investicija u Srbiju, a jedan od planiranih projekata su elektrane na gas. Miler je rekao da u prvom kvartalu 2012. treba očekivati manji pad cene gasa, ali nije precizirao koliko će biti pojeftinjenje.

Predsednik Srbije kaže da će se razgovori o "Južnom toku" voditi i u budućnosti, jer odluke treba da donesu kako ruske energetske kompanije, tako i političko rukovodstvo te zemlje.

Tadić je naglasio da će, kad god bude bio građen gasovod kroz Srbiju, jedan krak ići ka Bosni i Hercegovini.

Prema rečima Dušana Bajatovića, "Južni tok" će sigurno prolaziti kroz Srbiju, i to u planiranoj dužini od oko 470 kilometara.

Sigurno snabdevanje energijom

Banatski Dvor ima aktivnu zapreminu od 450 miliona kubnih metara i maksimalnu produktivnost u procesu izvlačenja od pet miliona kubnih metara na dan.

Objekat je stavljen u komercijalnu upotrebu 1. oktobra, a kao zajedničko ulaganje "Gasproma" i Srbijagasa" važno je za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja energijom u Srbiji, kao i za isporuku prirodnog gasa iz Rusije, ako se uzme u obzir primena projekta "Južni tok".

Saradnja "Gasproma" i "Srbijagasa" na izgradnji Banatskog Dvora razvija se na osnovu dogovora vlada dveju država o saradnji u industriji nafte i gasa, koji je sklopljen između Rusije i Srbije 25. januara 2008. godine.

Dogovor o formiranju zajedničkog projekta skladišta Banatski Dvor, između "Gasprom Eksporta", "Gasprom Germania" i "Srbijagasa" potpisan je u oktobru 2009. godine.

Zajedničko preduzeće, u kome "Gasprom" ima udeo od 51, a "Srbijagas" 49 procenata, zaduženo za izgradnju i eksploataciju podzemnog skladišta, registrovano je u februaru prošle godine.

Nova komandna sala u Rafineriji nafte "Pančevo", koju je pustio u rad Aleksej Miler, u okviru postrojenja za hidrokreking i hidroobradu, biće centar upravljanja proizvodnim procesima moderinizovanog kompleksa.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i ministar ekonomije Nebojša Ćirić potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti povećanja efikasnosti proizvodnje i finansijske stabilnosti pančevačke "Petrohemije".

Modernizacija Rafinerije nafte "Pančevo", vredna oko 500 miliona evra, počela je juna 2009. godine i treba da bude završena do kraja 2012. godine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 10. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије