Vučić nastavlja da gazi Ustav i ponižava Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 02.Mar.2017, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić nastavlja da gazi Ustav i ponižava Srbiju

Maja Gojković je odlukom o suspenziji rada Narodne skupštine, i to u prvom danu redovnog prolećnog zasedanja, pogazila Ustav Republike Srbije i Poslovnik Narodne skupštine, saopštio je pokret Dveri.

"Umesto da kao predsednik Skupštine bude čuvar Poslovnika, a time dostojanstva i samostalnosti Narodne skupštine, Gojkovićeva je još jednom grubo zloupotrebila odredbe Poslovnika. Ovog puta je svoju 'veštinu' samovoljnog tumačenja demonstrirala na čl. 101. Poslovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koji predviđa mogućnost privremenog prekida sednice Narodne skupštine", navodi se u saopštenju.

"Ovakvu odluku predsednik Narodne skupštine može da donese samo na osnovu prethodnog zaključka same Skupštine, jer je unutrašnja organizacija rada neotuđivo pravo Narodne skupštine i izraz njene samostalnosti u odnos na Vladu. Iz istog razloga, Ustavom (čl. 106) su jemčena dva obavezna redovna zasedanja Narodne skupštine. Nasuprot tome, Maja Gojković je svoju odluku o prekid rada Narodne skupštine prvom danu prolećnog zasedanja donela posle konsultacija sa članovima Vlade, a ne na osnovu odluke Skupštine. Uz to, ustanovu Narodne skupštine ignorisala je čak i prilikom objavljivanja ove odluke. Ovakvim postupanje ne samo da je uniženo dostojanstvo narodnog predstavništva, već je Narodna skupština pretvorena u puki privezak vlade, umesto da, u skladu sa Ustavom i principima parlamentarizma, bude gospodar njene političke sudbine" stoji u saopštenju.

Dveri navode da je protivpravnom odlukom o obustavljanju rada Narodne skupštine u prvom danu redovnog prolećnog zasedanja "Maja Gojković po nalogu Aleksandra Vučića izvršila državni udar" i da je "ovim je pogažena vladavina prava i načelo podele vlasti, koji su propisani članovima 3. i 4. Ustava Srbije".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.