UNS: Obradović da ne preti hapšenjem novinara, stranke i vlast da podrže kvalitetno novinarstvo

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2019, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Obradović da ne preti hapšenjem novinara, stranke i vlast da podrže kvalitetno novinarstvo

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas zbog poruke lidera Dveri Boška Obradovića da vlasniku i glavnom uredniku Informera Draganu Vučićeviću "zatvor ne gine", što je poruka koju mu je poslao kao "predizborno obećanje".

UNS je u saopštenju naveo da takva poruka predstavlja novo urušavanje i inače prljave političke borbe i izrazio nadu da ostale opozicione stranke ne dele takve stavove, zbog čega očekuje da se o tom "obećanju" nedvosmisleno izjasne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
To novinarsko udruženje je podsetilo da je Vučićević u sredu na tviteru objavio poruku "koliko ste vi samo bolesni", kao reakciju na njegove uramljene fotografije kao zatvorenika, koje stoje u prostorijama Demokratske stranke.

Obradović je Vučićeviću odgovorio: "Zatvor ti ne gine! To razumi kao politički stav i predizborno obećanje iza koga svi stojimo. Misliš li da će Vučić da te primi u avion kojim bude pokušao da beži iz Srbije? Misliš li da ćeš se izvući posle svih laži i zla kojim si zagadio Srbiju?".

"UNS ističe da je hapšenje novinara zbog medijskog sadržaja kao predizborno obećanje nezakonito i neustavno, kao i da je neobjašnjivo da političke stranke koje tvrde da se zalažu za demokratiju i pravnu državu traže hapšenje novinara", naveo je UNS.

Takođe je naveo da Obradoviću nije prvi put da umesto dijaloga, koji podrazumeva i kritiku medija, "promoviše pretnje hapšenjem novinara i atmosferu nasilja", poput slučaja u kojem je upao u zgradu Radio-televizije Srbije uz, kako se dodaje, "prisustvo ljudi u fantomkama i motornom testerom u rukama".

"UNS ističe da umesto promovisanja nasilja nad novinarima političke stranke i vlast treba da podrže opredeljenje iz Nacrta Medijske strategije prema kome se javnim novcem podržava proizvodnja medijskog sadržaja u javnom interesu, umesto što se projektnim sufinansiranjem medijskog sadržaja nagrađuju mediji koji krše novinarski kodeks", dodaje UNS.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.