Teorije zavere o laboratorijama za biološko oružje stigle u Niš, sa Medicinskog demantuju optužbe Dveri

Izvor: JužneVesti.com, 24.Mar.2022, 05:37

Teorije zavere o laboratorijama za biološko oružje stigle u Niš, sa Medicinskog demantuju optužbe Dveri

Priča o američkim laboratorijama u kojima se proizvodi biološko oružje stigla je i do Niša, jer desničarske partije postavljaju pitanje da li se takav objekat nalazi i na Medicinskom fakultetu u tom gradu. Iz te ustanove tvrde da nije istina i da postoji samo laboratorija koja će spašavati, a ne i uništavati živote, kao i da je plasiranje takvih informacija samo mašta onih koji žele pažnju i senzacionalizam.

Rat u Ukrajini pokrenuo je još jedno pitanje - američke >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << biološke laboratorije. Sa tezom da se bio-laboratorije nalaze u toj zemlji, ali u drugim državama Evrope u javnost istupaju ruski i kineski ministri, portparoli ministarstava, a danima se ova teorija nalazila i na naslovnim stranama srpskih tabloida.

Okarakterisane su kao mesta gde se razvija biološko oružje, a njima se bave i političke stranke u Srbiji. Da li se takve četiri laboratorije nalaze u našoj zemlji, a jedna od njih i na Medicinskom fakultetu u Nišu, pitanja su koja dolaze iz pokreta Dveri.

Ko je i kada u ime države Srbije potpisao ugovor za otvaranje ovih bio-laboratorija? Jesu li one deo vojnog programa potpisanog sa američkom vojskom? Da li je otvaranje ovih laboratorija u skladu sa Konvencijom o biloškom naoružanju i u skladu sa vojnom neutralnošću Republike Srbije? Ko je u ime države Srbije potpisao ove ugovore – Ministarstvo odbrane ili Ministarstvo zdravlja? - pitaju iz niškog ogranka Dveri.

Sa Medicinskog fakulteta u Nišu kažu da te informacije nisu tačne i navode da je to Laboratorija za medicinsku genetiku formirana odlukom Nastavno-naučnog veća od 2017. godine. Laboratorija je otvorena prošle godine; foto: JV

Ovo nije mikrobiološka laboratorija u kojoj bi bilo moguće razvijati biološko oružje. Reč je o laboratoriji za medicinsku genetiku u kojoj će se raditi genetska tipizacija tumora radi primene ciljane onkološke terapije, što predstavlja najsavremeniji pristup u lečenju malignih bolesti u svetu, kao i dijagnostika genetskih metaboličkih poremećaja i prenatalna dijagnostika radi pravovremenog otkrivanja eventualnih genetskih poremećaja fetusa - navode sa fakulteta.

Laboratorija je otvorena maja 2021. godine u prisustvu američkog ambasadora. Celokupnu opremu donirala je Komanda američke vojske za Evropu i Ambasada SAD u Beogradu, a vrednost donacije je oko 500.000 evra.

Da je to javna donacija i da nema nikakve veze sa biološkim laboratorijama javno je napisao i direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić.

Ne postoje u Nišu američke biološke laboratorije, ni javne, ni tajne, osim u mašti onih kojima je potrebna pažnja i senzacionalizam - napisao je Milić.

Sve donacije @USEmbassySerbia i @USArmyEURAF koje su stigle u Nis su javne…Sva donirana oprema i rekonstruisani objekti u Nisu vredni su 3-4 miliona dolara. Ne postoje u Nisu 🇺🇸 bioloske laboratorije,ni javne ni tajne,osim u masti onih kojima je potrebna paznja i senzacionalizam pic.twitter.com/lUOKadQU7b

Uz ratove idu i teorije zavere i propaganda, a poznata je i ona "da u ratu prvo strada istina". Portal Istinomer to potvrđuje dokumentom iz 2005. godine koji ukazuje da su objave o američkim biološkim laboratorijama u Ukrajini zasnovane na tendecioznom manipulisanju, pa da je trenutno na delu reciklirana teorija zavere.

Prema Službi državne bezbednosti Ukrajine (SBU), Ministarstvo zdravlja Ukrajine i Ministarstvo odbrane SAD su, pre 17 godina, potpisali okvirni sporazum za sprečavanje širenja tehnologija, patogena i znanja koji se mogu koristiti u razvoju biološkog oružja. Cilj programa nije bio kreiranje biohemijskog oružja, već upravo suprotno - piše Istinomer.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas Grinfild takođe je odbacila optužbe i rekla da Ukrajina nema nikakav program razvoja biološkog oružja, a Evropska unija saopštila da su tvrdnje Moskve nekredibilne.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.