Poslanica Dveri iz Niša zahteva od Narodne banke da ograniči kamatne stope na kredite i dozvoljeni minus

Izvor: JužneVesti.com, 08.Avg.2022, 17:04

Poslanica Dveri iz Niša zahteva od Narodne banke da ograniči kamatne stope na kredite i dozvoljeni minus

Narodna poslanica iz Niša Tamara Milenković Kerković, uputila je javni zahtev Narodnoj banci Srbije da u najavljeni paket mera za obuzdavanje rasta cena bankarskih naknada i provizija, uključi i obavezno ograničenje kamatnih stopa na bankarske kredite i “dozvoljeni minus“ pomoću koga preživljava ogroman broj osiromašenih građana.

Kako stoji u saopštenju, razlozi zahteva su previsoke kamatne stope za “dozvoljeni minus“ koje idu i preko 30 odsto, kao i prezaduženost >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << građana Srbije koji bankama duguju 11,75 milijardi evra i gde je svaki ponaosob dužan za kredit u proseku 1,728 evra.

Ograničenje kamatnih stopa na prekoračenje po tekućem računu NBS mora da preuzme kako bi zaštitila građane od zelenaških bankarskih kamata, od neprekidnog kruga dužničkog ropstva i omogućila im da prežive prehrambenu i energetsku krizu koja ih očekuje - stoji u saopštenju.

Kerković je istakla da su kamate na “dozvoljeni minus“ kod različitih banaka u junu mesecu u proseku iznosile 28,9 odsto, a razlike kamatnih stopa koje banke primenjuju ocenjuje kao izuzetno velike i neobjašnjive.

Cena novca - kamata, po kojoj NBS “pozajmljuje“ poslovnim bankama, neuporedivo je niža u odnosu na astronomske iznose kamata na “dozvoljeni minus“ koji banke odobravaju ekonomski upropašćenim građanima. Gotovinski krediti su u strukturi kredita koji banke odobravaju građanima i najčešći i najskuplji - kaže Kerković.

Napominje i da zarade banaka u Srbiji nisu male, a da su smanjene profite po kamatama banke nadoknađivale uvođenjem novih i povećanjem postojećih naknada za svoje usluge, pa je tako u julu, nakon oporezivanja, njihova zarada iznosila 417,8 miliona evra.

Zahtevamo od NBS koja je nosilac kontrolne funkcije bankarskog sistema da, ukoliko ima monetarnu suverenost obuzda banke i odredi limite njihove cenovne i kamatne politike, tako što će zabraniti dalje povećanje naknada i naknade za nepostojeće usluge, ali i kroz strogo ograničenje gornje granice kamatne stope za prekoračenje po tekućem računu - navode iz Dveri.

Narodna poslanica zaključuje i da je pored brige za monetarnu stabilnost, NBS odgovorna i za finansijsku stabilnost zemlje, te da je ovakvim nekorektnim dugogodišnjim odnosom banaka prema klijentima, ugrožen opstanak velikog broja ljudi i porodica.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milenković-Kerković: Narodna banka Srbije pored naknada da ograniči i kamate banaka na „dozvoljeni minus“

Izvor: JUGpress.com, 08.Avg.2022

NIŠ..Povodom najavljenog paketa mera za za zaštitu standarda građana od prekomernih povećanja bankarskih naknada koji je najavila Narodna banke Srbije za 11.avgust , narodna poslanica iz Niša prof. dr Tamara Milenković Kerković uputila je javni zahtev Narodnoj banci Srbije da u najavljeni paket...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.