Portret bez rama: Vladan Glišić

Izvor: Politika, 23.Avg.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret bez rama: Vladan Glišić

Umorni desničar

„Jedan od poslednjih političkih zatvorenika i osuđenika u SFRJ”, pisalo je u biografiji Vladana Glišića za predsedničke izbore 2012. godine. U toj kampanji, koja mu je donela više od 108.000 glasova, on je sebe nazvao „netipičnim kandidatom”. Možda je ta reč „netipičan” ključna da bi se danas razumeo njegov razlaz s pojedinim saborcima iz Dveri, a najpre s predsednikom te organizacije Boškom Obradovićem.

Kao jedan od osnivača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Glišić je poručivao da se taj pokret razlikuje od klasične partije, jer je zasnovan na dogovoru starešina, a ne na lideru. Upravo zbog toga, istupanje u medijima je ovih dana argumentovao time da se Dveri pretvaraju u običnu stranku zasnovanu na vođstvu jednog čoveka, prebacujući Obradoviću lidersku ulogu. U javnosti je odjeknulo i da su se razmirice između Obradovića i Glišića odrazile i na lični plan, jer je Glišićeva supruga otpuštena iz službe za odnose s javnošću Dveri.

Glišić je u najnovijem pismu javnosti poručio i da je umoran, da želi da se posveti porodici i živi „kao sav normalan svet”, u svojoj 45. godini. Pošto je aktivnu političku karijeru započeo dok je još bio maloletan, prošao je mnogo na uzburkanoj srpskoj sceni.

Hapšen je 1987, kada je imao 17 godina, zbog učešća u omladinskoj antikomunističkoj organizaciji srpskih nacionalista. U njegovoj zvaničnoj biografiji pred izbore 2012. ime organizacije nije navedeno, ali se u pojedinim medijima pominje da se zvala „Crna ruka”, po uzoru na onu Apisovu, i da čak nije isključivala oružani otpor vlastima SFRJ.

U studentske proteste uključivao se 1992. i 1996. da bi se pred 5. oktobar 2000. u Aranđelovcu, gde je nekad živeo, pridružio kampanji u korist Vojislava Koštunice. Saradnik Dveri postao je 2001, a aktivno je sudelovao u njihovom radu od 2003. Pošto je završio Pravni fakultet u Beogradu, bio je zaposlen u Opštinskom sudu u Aranđelovcu, direktor Pravne službe u ortopedskom preduzeću „Rudo”, pravni savetnik za velike poreske obveznike pri Ministarstvu finansija i zamenik javnog pravobranioca beogradske opštine Rakovica.

Sudeći po izjavama, Glišić nije samo utemeljivač ideologije Dveri sa bazom u tradiciji, crkvi i porodičnim vrednostima, već je osmislio brojne akcije pokreta koji se približio cenzusu na parlamentarnim izborima 2012.

Upamćen je i po tome što se oštro ograđivao od optužbi da su dverjani fašisti, i da pozivaju na fizički linč bilo koga.

Osim raznih optužbi da je ekstremni desničar, pojavile su se i tvrdnje da je Glišić plaćenik koji preko Dveri radi za interese drugih stranaka. Na sve to, pre tri godine Rebeka Mekdonald, koja slovi za jednu od najbogatijih Srpkinja u SAD, optužila je Vladanovog oca Negoslava Glišića da je njenu majku prevario oko razmene nekretnina.

Zato je opšti utisak da Vladana Glišića, kakve god da su mu namere, javnost nije štedela, pa bi i to mogao da bude razlog zbog kojeg danas poručuje da je umoran.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.