Policijska konjica štiti galeriju sa izložbom o Isusu Hristu, pristigle pristalice Dveri

Izvor: Blic, 03.Okt.2012, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policijska konjica štiti galeriju sa izložbom o Isusu Hristu, pristigle pristalice Dveri

Očekuje se početak otvaranja izložbe fotografija “Ecce homo” na kojima je Isus Hristos prikazan u cipelama na štiklu okružen transvestitima. Izložba će biti otvorena u okviru Nedelje ponosa, uprkos otkazivanju Parade ponosa. Kako javlja reporter "Blica" s lica mesta, ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) stoji više stotina policajaca pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Polako pristižu ljudi, pedesetak ljudi se skupilo i u opuštenoj atmosferi čeka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se otvaranje. Kako javlja reporter "Blic", na uglu Birčaninove i ulice Svetozara Markovića oko 17.45 sati pojavilo se desetak pristalica Dveri predvođenih Vladanom Glišićem. Policija je na toj raskrsnici postavila metalne ograde.

Evo kako izgleda izložba koja je potresla Srbiju

Daćić zabranio Paradu

Pavićević: Potpuno je tragično da se toliki broj policajaca angažuje zbog jedne izložbe

Organizatore izložbe čuva i policijska konjica. Na ulicama Beograda je, prema izjavi ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića nalazi se 2.000 policajaca. Duž čitavog grada, od Slavije pa sve do Birčaninove, gde se nalazi CZKD, postavljene su i metalne ograde.

Osim Birčaninove, za saobraćaj su zatvorene i sve one ulice koje se nalaze dva bloka od CZKD. Pojačane su mere bezbednosti i ispred mnogih ambasada, Britanske i Američke, gde se nalaze po dva - tri kordona policije.

Svi zainteresovani na izložbu će moći da uđu samo uz posebne pozivnice ili uz saglasnost organizacionog odbora, na čemu je insistirao MUP.

U CZKD su oko 16 sati počeli da pristižu predstavnici organizatora "Prajda", ali se ispred Paviljona Veljković i dalje ne mogu primetiti predstavnici nekih od ultradesničarskih organizacija koje su se usprotivile održavanju izložbe fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin na kojima je Isus Hrist prikazan u ženskoj odeći.

Iako ulica izgleda kao da je pod opsadom, atmosfera unutar zidina je pozitivna i vesela. Do sada nije bilo incidenata, a aktivisti se nadaju da ih neće ni biti.

Kako javlja reporter "Blica", aktivisti polako pristižu i mnoge je zatekla zvanična informacija o zabrani održavanja Parade ponosa u subotu, zbog čega su bili vidno razočarani. Glavna tema među aktivistima je izjava patrijarha Irineja u kojoj on traži zabranu održavanja Prajda i definiše ih kao bolesne ljude.

Patrijarh traži zabranu parade i izložbe

Patrijarh srpski Irinej zatražio je od premijera Ivice Dačića da zabrani održavanje najavljene "Parade ponosa" i izložbe "Ecce Homo".

Patrijarh kaže da je to dubokovređajuća izložba koju propagiraju homoseksualcim, organizatori gej-parade, a njeno otvaranje je najavljeno za večera. Zabranu je danas zatražio i Rijaset Islamske zajednice Srbije.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ne smatra ovakvu izložbu provokacijom. Tvrdnje ultradesničarskih organizacija (Dveri i pokret Naši 1389) da fotografije vređaju osećanja svih vernika za njega je čist pokušaj manipulacije.

- Ta postavka fotografija već 15 godina ide po celom svetu i do sada niko nije pravio problem. Jedini put kada je bilo reakcije na ovu postavku jeste kada je ona izložena u Švedskoj i to u crkvi - objašnjava Miletić i dodaje da je umetnica želela da prikaže da bog prihvata sve ljude kakve god vere ili seksualne orijentacije bili.

Tucić: Izložba povređuje osećanja, ali umetnici imaju slobodu

Verski analitičar Živica Tucić za “Blic” kaže da njemu kao verniku prikazivanje Isusa Hrista u štiklama svakako povređuje verska osećanja.

- Ipak, umetnici u savremenom svetu za svoje slobodno izražavanje koriste argument da ne postoji nijedan čovek na svetu koji ne može biti predmet kritike ili karikiranja - kaže Tucić.

Povezane vesti: Švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson dolazi na Prajd u Beogradu Komesarka EU: Sve oči uprte u Srbiju zbog Parade Aleksa Jelić snimio himnu za Prajd Boban Stojanović: Država poklekla pred nasiljem MUP zabranio održavanje Parade ponosa

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Performans Dveri "Na mestu zločina"

Izvor: Aleksinac.net, 04.Okt.2012, 01:43

Dveri su održale konferenciju za medije i performans na ulici ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju povodom bogohulne izložbe "Ecce Homo"..Beograd, 03.10.2012 Članovi UO Dveri su na čelu grupe saboraca i prijatelja krenuli na mesto održavanja izložbe "Ecce homo" gde su nameravali da dele letke...

Nastavak na Aleksinac.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.