“Ostavka je moj lični čin moralnosti prema sebi” - bivša glavna urbanistkinja Niša demantuje Dveri

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jun.2023, 11:52

“Ostavka je moj lični čin moralnosti prema sebi” - bivša glavna urbanistkinja Niša demantuje Dveri

Doskorašnja glavna gradska urbanistkinja Tanja Obradović kaže da su izjave narodne poslanice Dveri iz Niša Tamare Milenković Kerković u vezi sa urbanističkim planovima povredile njeno pravo na dostojanstvo i ugled i da sadrže niz netačnih informacija. Ističe da se zalagala za veće učešće javnosti u izradi planskih dokumenata i da su sve izmene donete u skladu sa zakonom, kao i da njena ostavka nema veze sa izjavama niških Dveri, navodi u odgovoru.

Obradović >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kaže da je njena ostavka “lični čin moralnosti prema samoj sebi” i da je dužnost glavnog urbaniste obavljala kao običan građanin i predstavnik struke.

Sada sa ove distance, osećam zadovoljstvo, što sam imala priliku da se zalažem za veće učešće javnosti u procesu izrade planskih dokumenata i za teme koje su od značaja za javni interes (javni prostori, zelenilo, urbana mobilnost, infrastruktura itd.) - navodi ona.

Dodaje da je izrada Trećih izmena generalnog urbanističkog plana, koje su donete 2021. godine, vođena u skladu sa zakonom i da je prvi put u Nišu uvedeno hijerarhijsko planiranje.

To znači da istim nisu definisana pravila građenja i time dato direktno pravo građenja (gde niži planski dokumenti samo prepisuju pravila). Samim tim je omogućena veća transparentnost i participativnost u daljim koracima razrade. Istim dokumentom je po prvi put data obaveza da niži planski dokumenti i razrade imaju obavezu izrade različitih analiza: imovinsko-pravne, ekonomske, saobraćajne, analizu kapaciteta objekata javne namene, obavezu izrade arhitektonskog koncepta kao i obavezujuću namenu (površine i objekti javne namene) itd - pojašnjava Obradović.

Ističe da sve to otežava posao budućim investitorima, ali i da pruža jasniju sliku. Kada je reč o zonama mešovite namene, koje su definisane trećim izmenama GUP-a, kaže da su one dale samo mogućnost, ne i pravo, za definisanje izgradnje visokih objekata. Pravo se određuje, kako navodi, tek nakon preispitivanja mogućnosti takve izgradnje.

Takve zone su GUP-om određene na više lokacija na kojima ima mnogo različitih vlasnika, tako da su tvrdnje i plasiranje informacija o izmenama za potrebe jednog preduzeća apsolutno netačne - poručuje nekadašnja glavna urbanistkinja.

Prema njenim rečima, za sve izmene planova generalne regulacije postoji izveštaj urbanističke inspekcije i tim izmenama nisu ukinute javne namene definisane prethodnim GUP-om.

Izmena, odnosno ukidanje A.1.5. namene kao javne površine (veći deo prostora na području lokacije “Stara Ciglana”) je izvršeno 2018. drugim izmenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana ("Sl.list Grada Niša", br.26/2018) - navodi Obradović.

Kaže da za izgradnju na toj lokaciji investitor ima dokumentaciju po planu generalne regulacije iz 2013. godine, koji je važio u vreme izdavanja.

Ne manje važno od samog demantovanja netačnih informacija jeste informisanje javnosti da većina onoga što se sada vidi u prostoru je proizvod planiranja, planskih dokumenata i donetih odluka od pre pet, deset pa i petnaest godina, dok je zanemarivanje sinhronizacije izgradnje i razvoja infrastrukture višedecenijski proces - zaključuje Obradović.

Poručuje i da njena ostavka nije reakcija na prozivke. Obradović je dostavila dokumentaciju kojom, kako kaže, dokazuje svoje navode.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.