Održan još jedan protest opozicije u Beogradu (FOTO)

Izvor: Mondo, 16.Feb.2019, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan još jedan protest opozicije u Beogradu (FOTO)

U Beogradu je održan 11. protest "Jedan od pet miliona". Na protestu opet improvizovana vešala. Okupljeni potpisivali "Sporazum sa narodom" čije sprovođenje garantuju 34 opozicione političke organizacije.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Protest je počeo na Platou ispred Filotofskog fakulteta oko 18 časova, a građani su nosili transparente na kojima, između ostalog, piše "Vojsko, policijo, zaustavite izdaju, branite Ustav, stanite uz narod".

Opozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << opet iznela vešala, reagovao Stefanović

I ovog puta na protest su doneta improvizovana vešala. Nosio ih je Srđan Nogo, poslanik Dveri.

Okupljeni su sa platoa krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Večeras nisu išli do zgrade RTS-a kao prethodnih puta. Šetnja je završena ispred Narodne skupštine bakljadom.

Pred početak šetnje obratio se novinar Srđan Škoro koji je poručio da je Srbiji suđeno da se na Sretenje sretnu vođe i narod. On je zatim pročitao "Sporazum sa narodom" koji su  nedavno potpisale pridružene članice Saveza za Srbiju kao odgovor na zahteve predstavnika protesta "1 od 5 miliona" upućene opoziciji.

Sporazum u dva primerka podeljen je okupljenim građanima koji jedan primerak zadržavaju za sebe, a drugi (potpisan) mogu da ubace u za to predviđene kutije na Platou i ispred Doma Narodne skupštine.

Tim dokumentom opozicija garantuje da će nastaviti borbu za poštene izbore i slobodne medije, ali da neće učestvovati u izborima koji bi se održavali pod sadašnjim uslovima, niti će učestovati u radu skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Građanima se obratio i advokat Božo Prelević koji je u ime demonstranata zatražio da vlast poštuje sopstveni Ustav, zakone i prihvaćene konvencije koji garantuju pravo na pravovremene informacije, nezavistan sud, demokratske institucije, fer izbore.

Nakon Prelevića se obratito predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović koji je istakao da Srbija polako postaje mesto gde roditelji komuniciraju sa decom preko Skajpa jer ko god može, odlazi odavde.

Među okupljenima su i predsednik i potpredsednici Narodne stranke Vuk Jeremić, Nikola Jovanović i Sanda Rašković Ivcih, predsednik Dveri Boško Obradović, DS Zoran Lutovac.

Na protestu je i organizacija "Levi blok", skup saveza nekoliko levičarskih organizacija, koji se, kako su rekli, protive tome da SzS preuzme proteste i iskoristi ih za svoje ciljeve.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo "da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada". Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku - da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Šta predsednik Aleksandar Vučić misli o protestima možete pročitati OVDE.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PROTEST "1 OD 5 MILIONA" U BEOGRADU Građani potpisuju Ugovor sa narodom, krenula šetnja

Izvor: Blic, 16.Feb.2019

Okupljanjem građana na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo je jedanaesti protest "1 od 5 miliona". Nakon obraćanja, protestna kolona krenula je u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.