Obradović: Demokratsko pravo na pobunu i građansku neposlušnost

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Avg.2020, 10:46

Obradović: Demokratsko pravo na pobunu i građansku neposlušnost

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da građani moraju biti svesni da imaju demokratsko pravo na pobunu i građansku neposlušnost, kao i da im niko neće pokloniti slobudu, pravdu i demokratiju.

"Više nije dovoljno samo promeniti vlast. Moramo kompletno da razgradimo ovaj pogubni politički sistem i podignemo novi. Srbiji nedostaje 'demokratija odozdo', od najmanje jedince oradnizovanog građanstva: na Univerzitetima, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u preduzećima, u zgradama i naseljima", rekao je Obradović u autorskom tekstu u današnjem izdanju lista Danas.

Kako je naveo, neophodni su svi klasični oblici protesta: od studentskih demonstracija, preko radničkih štrajkova i seljačkih buna do građanskih uličnih akcija kojima bi svi zajedno branili prava - na slobodu misli, na rad, na grad, na selo, na zdravu životnu sredinu.

Obradović je rekao da je vreme za nove političke ideje i novi društveni dijalog.

"Čak i kada se nalazimo na potpuno suprotnim ideloškim polovima, važno je da budemo na 'pravoj strani barikade' i da se držimo otvorenosti, komunikacije, tolerancije i solidarnosti kada su u pitanu bazične demokratske vrednosti i odbrana demokratije", rekao je lider Dveri.

On je naveo i da je "pre svega potrebno otvaranje tabu tema savremene demokratije, poštovanje i otvoreni dijalog između različitih mišljenja, sve u interesu opšteg dobra, a ne stranačkih i ličnih interesa oligarhije i parapolitičkih monopolista".

"Već danas da pokažemo na našem primeru kako bi trebalo da izgleda ta Srbija posle Vučića kao prava demokratska država", rekao je Obradović u autorskom tekstu u kojem se, u velikom delu, poziva na knjigu "Pravo na pobunu - uvod u anatomiju građanskog otpora" Srećka Horvata i Igora Štiksa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.