Kovačeviću oteli SOF i napravili OF

Izvor: Politika, 11.Jun.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačeviću oteli SOF i napravili OF

Izabralo me je 300 ljudi, ne mogu trojica udbaša da me smene, kaže poznati dramski pisac koji je juče pristupio Patriotskom bloku DSS-a i Dveri

Dramski pisac Siniša Kovačević pristupio je juče Patriotskom bloku koji su oformili DSS i Dveri, ali je zbog toga istog dana ostao bez sopstvene stranke – Srpskog otadžbinskog fronta (SOF). Bar tako misli grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ljudi koja ga je smenila, preimenovala SOF u Otadžbinski front (OF) i za novog predsednika postavila Dragana Petrovića, jer Kovačević za „Politiku” kaže da će SOF da opstane na postulatima i principima na kojima je nastao, te da će nastaviti započeti proces registracije ovog udruženja u političku partiju.

„Nije me Udba birala, pa me neće Udba ni razrešavati. Izabralo me je 300 ljudi, ne mogu trojica udbaša da me smene”, dodaje on i navodi da se ova situacija najbolje može definisati kroz crnogorsku poslovicu „Pala muha na međeda“.

Uoči jučerašnje konferencije za novinare Patriotskog bloka, sa koje su Kovačević, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović poručili da njihov savez ima sve veću podršku među građanima, jer je prepoznat kao suštinska alternativa vlasti i parlamentarnoj opoziciji, medijima je stiglo saopštenje o preimenovanju SOF-a u OF. Saopštenje je potpisao Željko Vasiljević, a uz njega je poslato i rešenje Agencije za privredne registre o promeni imena i zastupnika udruženja od 5. juna. Vasiljević i Dragan Petrović su, inače, bili potpredsednici SOF-a, izabrani na osnivačkoj i izbornoj skupštini 14. marta.

Vasiljević je naveo da politička organizacija u osnivanju SOF nije ni na jednom organu raspravljala o sporazumu sa Patriotskim blokom, „niti bilo ko zna na kojoj je platformi taj sporazum postignut“. Kovačević, dodaje se, nije dobio saglasnost nijednog organa SOF-a i pristupanje Patriotskom bloku je „njegov lični stav i sporazum”.

Kovačević je na konferenciji za novinare rekao, prenosi Tanjug, da je došao kao predsednik Srpskog otadžbinskog fronta, ali da je u međuvremenu saznao da je „pučem i udarom smenjen posle nepuna dva meseca” od „strane određenih službi”. Za „Politiku” je dodao da je suština ovog slučaja u tome što je stranka za vrlo kratko vreme prikupila dosta simpatija i članova.

„Osim toga, očito da sa tom ujedinjenom prosvećenom desnicom, ili sa tim Patriotskim, narodnim savezom – kako god hoćete da ga zovete, stvari idu mnogo gore po vlast nego što su oni to očekivali. To je suština”, ističe Kovačević i naglašava da se on „pridružio“ ovom bloku, a ne samo „podržao”: „Podržavati možete tako što emocionalno ili navijački posmatrate sa strane, a budući da sam ja odlučio da se vrlo aktivno uključim u to, znači da sam se pridružio.”

Izražavajući zadovoljstvo što im se Kovačević priključio, predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić kaže za „Politiku” da je on brend sam po sebi i da njega ne treba posebno predstavljati.

„Siniša Kovačević je jedan od najvećih kritičara sadašnje štetočinske i autoritarne vlasti Aleksandra Vučića”, kaže ona, precizirajući da je Kovačević pristupio ovom bloku kao pojedinac dok ne reši novonastalu situaciju u svom Srpskom otadžbinskom frontu.

Srbija je u agoniji

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić je na konferenciji za novinare istakla da se okupljaju u Patriotski blok kako bi se što snažnije suprotstavili lošoj vlasti, jer „Srbija nije u krizi, ona je u agoniji i na ivici bede i sirotinje”.

„Vlast je građanima smanjila plate i penzije, povećala poreze, a danas najavljuje i poskupljenje struje koje će se odraziti i na poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Još gore je što politiku u Srbiji ne vodi Vlada Srbije, već Međunarodni monetarni fond, SAD i EU“, istakla je Rašković Ivić.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.